MORTICIANS: MUTILATION MOTIVATION (7)

Livet var enklare förr. Då kunde man oftast placera musik i genrer, eftersom grupper ofta höll sig inom ramarna. Ska man placera Morticians någonstans får det bli i närheten av Skinny Puppy och Front Line Assembly, men med det är det inte sagt att det skulle vara någon perfekt jämförelse. Gruppen andas kraft och idéer och är inte någon avslagen kopia. Likheten med ovannämnda Skinny ligger bland annat i det myller av ljud och slingor som formar ett par av låtarna. Det finns refränger och en karaktär som liknar poplåtars, men alltihop ligger under en matta av musik. Avslutande “Hyperfear” skiljer sig från det övriga materialet och är en instrumental, maffig sak som fångar in lyssnaren med sin stämning. Morticians är varken egna eller först, men de har den rätta känslan.
MIKAEL KAHRLE

ELECTROBITES (SIDE-LINE) (5)
KRIZE MASS (SIDE-LINE) (6)

Side-Line är ett belgiskt synth-fanzine skrivet på engelska med spridning över hela Europa. Förutom att ge ut fanzinet har de nu också börjat med att ge ut kassetter.
Först ut är “Electrobites” där tio grupper ifrån Belgien, Spanien, Schweiz, Frankrike och Tyskland medverkar. Samtliga grupper gör två låtar var. Bäst är utan tvekan schweiziska The Innocence of Crime, som borde kunna få skivkontrakt. De spelar en tung och melodiös EBM med hyfsade texter. Skivkontrakt har redan tyska No Comment: professionellt och genomtänkt men ack så idéfattigt och händelselöst.
Bättre är då uppföljaren “Krize Mass”, där medverkandelistan bjuder på några namn som även var med på “Electrobites”. Detta gäller The Innocence of Crime som ännu en gång gör en bra insats. Bra är också danska In Absentia som är skivaktuella. De spelar liksom The Innocence of Crime tung och melodiös EBM, men utan goth-influenser. Godkända insatser står också Fuze Box Machine (Belgien), Danger Zone (Schweiz) och Individual Totem (Tyskland) för.
Det som drar ned betygen är som sagt att kassetterna har för lite variation — många av banden låter likadant, samt lite halvtaskig ljudkvalité. För er som vill ha koll på den europeiska kassett-scenen är dock “Electrobites” och “Krize Mass” givna köp.
ANDERS SVENSSON

MACHINEBED: THAT HARMLESS WISH (TANGO TRAIN) (7)

Jag recenserade Uppsalabandet Machinebeds förra kassett i förra numret. För att undvika upprepningar så fattar jag mig kort. Detta är en jämn och kvalitativ kassett utan hits, men ändå med bra låtar. “Smooky table” sticker ut mest, den är tuff och långt ifrån den relativt gulliga synthpop de komponerar i vanliga fall. Bäst är känslofyllda “Never turn your face”.
MIKAEL KAHRLE

PROFESSOR F-H (5)

Det är snyggt och välljudande och utan några större fel. Problemet är bara att det inte finns någon stark sångare, ingen grupp bakom materialet — det bara finns där. Det svåra med musik idag verkar inte vara att snickra ihop bra musik, utan att hitta egna idéer, bra sångare och en vettig framtoning. Denna kassett innehåller några mer eller mindre instrumentala låtar som lämnar lyssnaren oberörd.
MIKAEL KAHRLE

SCHOUM: SOMETHING ELSE BUT FEAR (7)

Ännu ett synthband från civilisationens utkant Skellefteå, med det mystiska namnet Schoum (är det möjligen samiska i detta de etniska minoriteternas år?) har sett dagens ljus och dessutom släppt ifrån sig en demo av det roligare slaget. Pigg synthpop på ett ganska moget sätt för att komma från en så pass ny grupp.
Att de lyssnat på Cetu Javu och De/Vision och sedan mixat ned vissa delar av dessa sound i sin egen musik är inget de skäms över; och det låter ju onekligen ganska bra.
STEFAN MÅNSSON

KONTAKT

Schoum
c/o Johan Burman
Snöstigen 6
93151 SKELLEFTEÅ

Tango Train
Långvägen 24
75652 UPPSALA

Professor F-H
Lavendelgatan 5
37152 KARLSKRONA

Morticians
c/o A. Rimheden
Verkstadsgatan 1C
28148 HÄSSLEHOLM

Sideline
c/o Dolimont Séba
86 Rue des 7 petites
B-6120 NALINNES
BELGIEN