– Hej, vi heter Sator Codex. Vi kommer från USA.

Sator Codex startades 1980 i området Tjärna Ängar i Borlänge. Deras två första singlar “Leech” och “Howling” fick ganska bra recensioner men det är ändå den årsfärska LPn “‘Wanna Start A Fire?” som gett den stora kicken uppåt. LP’n, som för övrigt är producerad av Henryk Lipp från Blue For Two, ligger på bolaget Radium i Göteborq. Efter det att LP’n spelats in hoppade förra sångaren av och basisten Kent Norberg fick sjunga istället. Den nuvarande sättningen är Dikko (Syko) – keyboard+sång, Chips – git.+sång, Kent – sång+bas, Micke – trummor+sång.

För ett bra tag sedan lirade Sator på Yang & Yin här i Gävle. Spelningen var bra bortsett ifrån taskigt ljud och usel publik. Efter spelningen pratade jag lite med qrabbarna. Resultatet har du här:

R: Hur tycker ni att spelningen gick?
S: Risigt ljud på scen men det var kul. Publiken var lite stel men det kanske beror på oss också i och för sig…
R: Ni verkar vara lite USA-fixerade.
S: USA-FIXERADE? Det var bara för att jag glömde att ta på mig min Lenin-tröja. Vi kommer från olika städer på varje konsert.
R: Några ord om nya singeln… är ni nöjda med den?
S: Den är bättre än någonsin… mycket bättre än LP’n. Den har mer ös och är mycket tyngre. KÖP DEN, ANNARS SLÅR VI I HJÄL ER!
R: Hur mycket har ni sålt av era skivor ungefär?
S: Första singeln trycktes i 1000 ex. och är slutsåld. Andra singeln trycktes i 1000 ex. och är också slutsåld men den har vi gjort en ny upplaga av. LP’n trycktes i 1580 ex.. och är slutsåld. Den har även tryckts i en nyupplaga som säljs i Tyskland. Vi ger ut den på licens på Red Rhino i England.
R: Är ni nöjda med det?
S: Ja, för den lilla publicitet vi fått så får man vara nöjd.
R: Eran repertoar: Hur många låtar har ni ung.? Lirar ni några covers?
S: Vi har tre covers: “Masters Of The Universe” – Hawkwind, “First Time” – The Boys och “S.O.S.” med Abba som vi egentligen slutat spela.The Boys är våran idolgrupp. Det är inte våran musikstil men ändå våra idoler. Förutom covers har vi 10 st. låtar kanske. Dessutom har vi en massa gamla låtar som vi inte spelar längre.
R: Vilken tycker ni är eran bästa låt?
S: Det är jävligt svårt att säga för att några låtar tycker man är bra men medan andra är mindre bra men roligare att spela. “Leech” är ju bra… och “Scales to Skin”. Vi har kört våra låtar så länge så man är lite less på dom…
R: Har låten “Howling” någonting att gör med filmen med samma namn?
S: Nej, det har den inte. Från början hette låten “Schäferhund med svängande pung” så blev den översatt till engelska och då blev det “Howling wolf in a desert wood…”
R: Är ni intresserade av skräckfilmer?
S: Ja det är vi! Men mest Micke. Jag för egen del är intresserad av andra filmer men jag ser gärna skräckfilmer. Min faoritfilm är “Polyester” (en luktfilm).
R: Nämn några andra bra…
S: Blecktrumman, Pensionat Paradiset (Svensk pilsnerfilm från ’38), Muren (en turkisk film), Runaway Train, Garp och hans värld och tvätten m.m…
R: Vad gillar ni för musik?
S: Robyn Hitchcock, Byrds, Monochrome Set, Beatles, massa 77-band som Buzzcocks, The Boys (förstås), Damned, The Sound, Tages, Foetus, Torson, Ramones (jätteidoler), Dickies (bautaidoler), Residents, Der Plan, Bachman Turner Overdrive, Skids, Cramps m.m.
R: Dricker ni mycket alkohol? (apropå Hultsfreds-spelningen då dom drack upp en massa vinflaskor. Innehållet var dock vatten fick jag veta senare.)
S: Nej, inte mer än nödvändigt…
R: I samband med spelningar?
S: Helst efter men vi spelar aldrig fulla… när vi ser fulla ut spelar vi inte fulla utan vi är fulla!

R: Hur är det att spela med Sator Codex?
Kent: De’ ä kuuul… skitkul, men det är en del dryga puckos i bandet, 4 stycken.
R: Vad håller du på med om 10 år.
Kent: Getfarmare i Nordnorge…
Chips: Astronaut…
Micke: Spelar trummor…
Syko: Världsmästare i mete.
R: Favoritförfattare/författarinna?
Syko: Douglas Adams.
Kent: Kurt Vonnegut.
Micke: Kathy Acker.
Chips: William S. Burroughs.
R: Favoritserietidning?
Syko: Plopp (utgavs 1973 – 1975).
Micke: Chock…
Chips: Spindelmannen.
Kent: Fantomen… Han är vass.
R: Favoritkäk?
Chips: Makaroner med o’boy…
Kent: Torkat fårkött…
Micke: Spaghetti med köttfärsås…
Syko: Vad som helst Indiskt.
R: Vad betyder Sator Codex egentligen?
S: Det finns ingen översättning till ren svenska.Nog gojat om namnet. Det betyder 4 unga män som spelar musik…
R: Är det något ni skulle tillägga?
S: Det går att äta snorgärs (?)