Sven-Bertil Taube, vissångare, gitarrspelare och skådespelare på Dramaten. Han är född 24/11 1934 i Stockholm och son till Sveriges mest kände sångare, Evert Taube.

Telefon, dusch etc. Att vakna om mornarna tycker Sven-Bertil är svårt och när han gick i skolan kom han ofta försent för han orkade inte komma ur sängen fort nog. Som skådespelare måste han passa tider, det duger absolut inte att komma för sent till repetitioner och föreställningar. Fast bråttom har han på mornarna. Väckarklocka och telefonväckning behöver han för att vakna och sen tar han en stor kopp kaffe, telefonen och dagens post med i badrummet. Bellmansperuk. En liten musikskandal ställde Sven-Bertil till med häromåret, då han gjorde en LP: Taube sjunger Bellman. En del förståsigpåare tyckte att han sjöng Bellman på fel sätt och alldeles för modernt. Men tidningskritiken var positiv och skivan såldes jättebra. Skivor. Mozart, Bach och Ravel är Sven-Bertils älsklingskompositörer, som han gärna spelar på grammofon. Han har själv sjungit in en LP med pappas visor “Taube sjunger Taube”. Andra LP har han också gjort, bl a en med Ferlinvisor.

Luffarknyte. Sven•Bertil gillade inte skolan något vidare, så han slutade i tredje ring i Beskows skola. I stället for han till Irland där han gick på luffen med sin gitarr. Han sov och bodde lite där det passade, ena natten i ett slott med grevliga kronor på lakanen, nästa natt i en svinstia. Blommor. Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol — det är Sjösala som vi känner från Everts visor och där Sven-Bertil var hela sommarloven. Fortfarande åker han dit så fort han får en ledig stund. Ropare, stövel, suddgummi. Någon vidare tid för hobbies har han inte. Som pojke ritade han mycket, långa spännande serier bl a. Han funderade på att bli arkitekt, men ångrade sig som vi vet. Segling tycker han mycket om och rider gör han också gärna. Räven. Har du sett “Klas Klättermus” på Dramaten? Det var Sven-Bertil som spelade den elake rävens roll. B i ordning hade han ofta i skolan, för han kunde inte lära sig att komma i tid. Motorcykel: En Honda har Sven-Bertil och älskar att susa i väg längs vägarna i stora hastigheter. Bilar gillar han också. Om han hade hur mycket pengar och hur mycket tid som helst, skulle han resa överallt och se teater. Luta. Ja, egentligen spelar Sven-Bertil gitarr, men lutan är ändå med för att påminna om Bellmanvisorna. En riktig trubadur får man väl kalla honom, för han har spelat gitarr sen han var 12 och skrivit en del egna visor också, fast det var mest när han var liten. Spansk tjur. När hans f d skolkamrater satt på skolbänken och pluggade latinska verb, var Sven-Bertil i Spanien och studerade musik. Indianfjädrar. Snäll och glad, men vild var han som barn. Indianer och vita var hans älsklingslek och att bygga kojor ute vid Siösala var också toppen.