Ny Kultur — ett gäng som tröttnat på att tro på myndigheterna — har tagit lokalfrågan i egna händer. Från dom folkvalda har dom inte fått någon hjälp.
— Däremot har Pripps — ett storkapitalistiskt företag — varit jättehyggliga, säger gruppen.

— Vi har för länge sen förstått att det inte går att vänta på myndigheterna ska göra något, därför tar vi saken i egna händer,
säger Chana Bankier, aktiv inom Ny Kultur. Nu håller vi på att ställa i ordning en lokal i gamla Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand i Stockholm. Som ofta när det gäller den nya musikvågen räknar vi rötterna i Gärdesfesten och tiden på Fregatten.
— Nu är vi trötta på att hatta hit och dit, leta lokaler och alltid bli ivägkörda om vi spelar högt, säger Ejnar Heckscher, också aktiv i Ny Kultur. Vi hoppas bryggeriet ska bli ett slags allaktivitetshus.
— Första lokalen vi började arbeta med var Hamburgerbryggeriet vid Odenplan. Vi röjde upp det värsta, och hade börjat planera inredningen mer i detalj när vi blev vräkta därifrån. Vi störde omgivningen, berättar Chana. Men Pripps var så hyggliga så att vi behövde inte betala någon hyra för den tid vi hade lokalen, utan den fick vi ha innestående tills vi fick den här lokalen i deras bryggeri här.
— Fast Pripps är ett storkapitalistiskt företag är det faktiskt dom som varit hyggligast och hjälpsammast mot oss. Dom verkligen stöder oss. En pensionerad ingenjör där har t ex hjälp oss med tekniska ritningar över ombyggnaden, berättar Ejnar.
Nu ser den 200 m² stora lokalen ganska öde ut. Taket målades blått häromdagen, och cementväggarna håller på att bli vita. Cementgolvet ska bli trägolv.
— Bara det kostar 30 000 kr, berättar en av dom aktiva.
När ombyggnaden blir klar, förhoppningsvis till sommaren ska här finnas en scen i det stora rummet, ett kafé och kontor. Hittills har ombyggnaden kostat 50 000 kr.
— Vi ville göra så omfattande ändringar att vi var tvungna att begära byggnadstillstånd. Det tog fyra månader att få. Under tiden kunde vi inte göra något. Bara vänta.

Bidragskamp

Hittills har vi fått 50 000 kr, berättar Ejnar. 20 000 från TMR (Teater-och Musikrådet), 10 000 från Kulturnämnden och 20 000 har vi fått in på spelningar och musikfester vi arrangerat. Men alla dom pengarna är slut nu. Den här lokalen kostar 2 000 kr i månaden att hyra, och alla dom omfattande reparationer vi planerat går löst på 120 000 kr. Och ändå hjälper vi till så mycket vi kan själva. Men vatten och avlopp, el och värmeinstallationer kan vi inte klara utan måste anlita en byggfirma. Vi har sökt anslag för dom 120 000 kr hos TMR, men nu har dom plötsligt blivit negativa mot oss. TMR är statligt, och skyller på att det finns så många fria grupper ute i landet, att dom inte kan hjälpa alla. Dessutom anser dom att vår verksamhet är helt kommunal och bör understödas av Stockholms kommun genom barnavårdsnämnden eller någon annan nämnd. Men vi tycker det är svagt av en statlig organisation att slingra sej undan ansvaret så här. Stockholm är faktiskt vår huvudstad och det är här det stora utbudet av grupper och musik finns. Alla landsortsband som kämpar ute i bygderna siktar i allmänhet på att få spelningar i Stockholm, säger Ejnar.
— När verksamheten kommer igång hoppas vi att vi kan bli självförsörjande, berättar Chana. Sju—tio kr har vi tänkt ta i inträde.
Det tycker vi inte är för mycket, för nu har faktiskt dom flesta av grupperna tröttnat på att spela gratis.
— Närmast ska vi ordna några musikfester på Jarlateatern, på långfredagen, påskafton och påskdagen. Fläsket brinner, Egba, Bernt Staf, Kvartetten som sprängde, Levande Livet och Nya Hot Boys är några av dom grupper som ställer upp. Helgen därefter håller vi till på Liljevalchs med bl a Kebnekajse, Rena Rama, Kustbandet, Marie Selander, folkmusik, två Povel Ramel-filmer och en bytesmarknad.

Harpo eller Narren

Vilka ska då aktiviteterna bli i den nya lokalen?
— Det kan vi inte säga än. Det beror på vilka grupper som ställer upp. Vi hoppas på både teater och musik. Gärna barnteatern under dagtid. Sen beror det på vilken publik vi får.
Är t ex Harpo välkommen?
— Vem är Harpo? Jaså, han. Tja, om han vill kan vi väl alltid diskutera det med honom. Vi vill inte utestänga någon från att spela här redan innan vi börjat driva den här lokalen. Vi får se till sommaren när vi öppnar.