Frank Records är ett ganska nystartat skivbolag som är helt inriktat på att släppa vinyl. Kolla in plattorna dom släpper som alltid är i färgad vinyl och dessutom med jävligt bra band. Här en intervju med dom bakom bolaget i No Rule!

Berätta lite om er som driver bolaget, hur ni kom kom på iden att starta det och vad ni har släppt än så länge?
Vi var ett gäng vinylfrälsta suputer som i Februari -96 kom på idén att bilda ett skivbolag vars enda mål skulle vara att släppa färgade vinylskivor i formaten 7″ och 10″. Trots att vi alla till en viss del hade olika musiksmak så kunde alla skriva under på att det medverkande på Franks utgåvor skulle vara fräscha och vrålcoola rock’n’roll band i samma anda som MC-5 och Stooges.
Det första vi släppte var 10″ samlingen “Frank wants you to join the 1996 rock’n’rollshow”, där medverkade bla: The Robots, The Hymans, The Hellacopters, Mother Superior, The Let’s Go’s och The Destitutes. Upplagan på 500 ex. såldes snabbt slut och så här i efterhand hade vi lugnt kunna trycka upp flera.
Den andra var en splitsingel med The Let’s Go’s och The Destitutes, även den i 500 ex. Men pga en fingerfärdig biltjuv i Södertälje så minskade upplagan till 430 ex, och det innan den ens var släppt, inte dåligt. För tillfället (26 Februari) har vi bara ett 90-tal singlar kvar. Sen har vi släppt en 11 låtars 10″-LP i vit vinyl med The Hymens. Försäljningen av den går också utmärkt.
Hur mycket arbete lägger ni ner på Frank Records?
Om man räknar in alla mardrömmar på nätterna så är det lugnt 24 timmar om dygnet.
Logon ni har tycker jag redan är kult, gillar ni gamla Frankenstein filmer eller är det annan horror som gäller?
Klart bästa skräcken är EVIL DEAD trilogin, kultrullarna av Sam Raimi. “Frank is evil. Frank is dead” visst är det dom bästa filmerna. Tänk er, om ens egen hand plötsligt vart totalt galen och ville ta livet av en, vad fan skulle man göra? Kanske använda den första bästa motorsågen och kapa handen med ett lätt litet snitt, må fan ta er om ni inte tycker det är det tuffaste som hänt filmvärlden. Och efter det så gör man en egen konstruktion av motorsågen, så att den går att fästa på armen där den före detta handen satt. Och med den nya fantastiska motorsågshanden skövla bort allt ont som har existerat på denna planet.
Det finns också en rulle kanon rulle som heter “The Headless Eye”, där handlingen och innehållet är suveränt. Hela filmen går ut på att en konstnär går omkring och dödar folk och gröper ut deras ögon med en matsked. Tyvärr så slutar filmen lite olyckligt, med dödlig utgång för konstnären. Det finns också en gammal 50 eller 60-tals film som är uppkallad efter handlingen “The Shout”. Den handlar om en kille som kan skrika ihjäl folk och till slut lyckas han skrika så jävla hårt att hans eget huvud sprängs, behöver man säga mer. Science fiction med mycket alien prylar och kidnappning av veka jordbor är en given hit, liksom gamla barnprogram från 70-talet. Där har Tårtan en given tätposition följd av bla: Vilse i pannkakan med Staffan Westerberg och Kapten-Zoom! Ett tema som också funkar är tidsresor — wow man!
Hur får ni bolaget att funka rent ekonomiskt, går det runt?
Tanken är att intäkterna hela tiden ska finansiera nästkommande produktion och hittills så har vi faktiskt klarat oss hyfsat. När det börjar rulla på allvar så hoppas vi kunna släppa flera produktioner samtidigt, men som det ser ut för tillfället så är det som sagt en utgåva åt gången som gäller.
Ni ger ju ut allt på vinyl, färgad och dessutom i limited edition, vad tror ni man får ge för en Frank skiva om ett par år?
Ojj ojj ojj… Wow! Som trogna vinylfreaks och skivmässebesökare borde man ju kunna kasta ur sig åtminstone en avancerad gissning… hmm… Med tanke på formatet och färgen och limited och så där så skulle det väl inte vara helt befängt att slänga ur sig några hundra spänn för en välbevarad 10″. Horrorshow och med tygomslag (finns 50 ex oerhört exklusiva promoex utspridda) säkerligen det dubbla. Singlarna är ju assvårt, det beror helt på guldpriset och oljepriserna i framtiden, tillgången till massaved och papperindustrins kurser… men visst tror man att det blir kult och säkerligen skulle då en komplett samling Frank-utgåvor inbringa en smärre förmögenhet på rätt ställe. Sen är det ju så klart att det beror lite på vilken av plattorna man vill ha tag på.
När kommer split-singeln med Hellacopters och Electric Frankenstein?
Vi har räknat med att få ut den i mitten av April, men som alla vet så brukar det uppstå en del små problem efter vägen, punktering, slut på vatten i kylaren och soppatorsk är några prylar som man alltid får räkna med i dessa sammanhang.
Surra lite om varför ni tycker det är skönare att spisa en vinyl skiva än en CD!
Gobbe: Jag står i butiken och bläddrar bland alla singlarna i ett ställ och hittar några riktiga godbitar. Känslan när fingertopparna försiktigt känner på omslaget, ahhh blankt och otroligt vackert med en riktig bimbo i sann cartoon stil, hon ser ut som en riktig bitch med “The devils glance”. Kollar in om det dessutom är färgad vinyl — fet färgad vinyl nu jävlar står kuken rakt upp. Det är helt suveränt, fet vinyl, fett omslag, lackat, fyrfärg i riktiga pastellfärger, en naken bimbo!!! Wow detta är allt som behövs! Att det dessutom är juste musik ingraverad ger det där lilla extra som får erektionen att explodera medan man lyssnar… En CD hade tagit bort det där lilla extra som finns i ljudet på en vinyl-analog skiva där allt ljud fortfarande utan att huggas sönder digitalt. Det är mjukare, som en fyllig babe med riktiga rattar som bara väntar på att bli din!! Vinyl är karma! Vinyl är själ! Vinyl är kärlek! Vinyl är sex! Vinyl är rock’n’roll! Vinyl är punk, underground och alternative! Vinyl är etablerat! Vinyl är allt! Ingenting kan beskriva känslan av att titta på sina små vinylbarn, ingen som inte är ett sant vinylfreak kan någonsin fatta!! Vad fan är CD i jämförelse?? Ingenting!
Tobbe: Det som är så underbart med vinyl är att man måste koncentrera sej på det hela, ta tex: en CD skiva man sätter i den i den töntiga plastburken och så sitter man där och slölyssnar. Totalt jävla meningslöst. Däremot en 7″ singel, där krävs det koncentration. Pricka det lilla hålet i mitten, bestämma rpm, försiktigt lägga på stiftet på vinylen och lyssna ca 4 minuter innan det är dags att byta sida.
Fredrik: För det första så HATAR jag dom små fåniga askarna som CD-skivorna är placerade i!! När man efter några 6-pack folköl blivit lite slipprig i fingrarna så händer det ju allt som oftast att dom små hala liven glider ur händerna på en och då…, ja ni vet, hörnen pajar och så var det med det omslaget. Om man sen mot förmodan skulle lyckas att inte tappa dom små hatobjekten så brukar det vara stört omöjligt att öppna dom, det enda som återstår då är att använda sig av en slägga och ett stämjärn. Sen till guds gåva till människan: VINYLSKIVAN!!! Detta lilla underbara stycke som sina skiftande storlekar och färger får mig att drömma mig till en annan galax. Att sen den så kallade marknaden bestämde att vinylen skulle ersättas av CD:n och det ovanför våra huvuden, är bara ännu en anledning till att fortsätta kränga vinyl!! Jag menar vad går upp mot att lägga en vinylskiva på skivspelaren, höra det välbekanta knastret, luta sig bakåt, plocka fram vikomslaget för att sedan bara njuta. Skulle man sedan råka tappa det, så är det ju skit samma, det håller för stötar. Vinylen är bestående, just därför existerar Frank Records.
Har ni några nya samlingar eller splitar på gång?
Yepp, you bet! En samling är på G till midsommar, ja så är det faktiskt mitt under sommarsolens prakt ska vi föröka oss och ge ännu en Frank-utgåva upplevelsen av dagens ljus. Det kommer nog att bli ett sjuhelvetes release party! Kanske är det de första midsommarreleasepartyt nånsin… det kommer att sitta rakt i nyllet att fira midsommar i Dalarna samtidigt som Frank släpper en ny samling, wow, vi ska bjuda hela punk’rock’roll Skandinavien på ett sjuhelvetes party!
Det blir alltså en 10″ samling med 10 djävligt heta band från Svedala, Norge, USA och ev. nåt mer punkigt land. Splitar kommer givetvis men vet ännu inte när nästa kommer ut, troligen efter sommaren. Däremot har vi någon split på en underlabel på G med KucKsucKers och Peepshow, samt en ren 7″ EP med KucKsucKers. Men detta på alltså på nån underlabel och det är väl fortfarande inte biff, så att säga. Vi har dessutom lovat att någon gång plita ihop ett fanzine, Frankenzine, så det kommer förhoppningsvis också ett sådant framöver.
Lovar ni att aldrig släppa en CD? (Vill ha det på papper)
Lovar ni att aldrig begå rituellt självmord i namnet Michael Jackson, JA VI LOVAR — ALDRIG NÅNSIN EN CD UNDER FRANK RECORDS — BIFF.

Red, Tackar för en jävligt schyst intervju och hoppas det kommer mer plattor i framtiden.
Frank Records, PO Box 103, S-771 23 Ludvika, Sweden.