För mig var det kärlek första gången jag hörde »Raining Cigarettes« på radion. Nu är The Confusions snart tillbaka för att spela pop för dina öron.
En augustikväll då vädret inte riktigt kan bestämma sig för regn eller sol träffar jag The Confusions i deras replokal i Sundsvall. När jag kommer dit håller bandet, under en del kompisaktigt gnäll och klagande, som bäst på att förbereda låtlistan inför en spelning på Riddarholmen två veckor senare. Det märks att det här är ett band som består av gamla kompisar, och replokalen känns som ett mysigt litet krypin.
Confusions bildades under tidigt 90-tal på en högstadieskola i Skönsberg i Sundsvall. Medlemmarna var spelsugna men hade ingen direkt inriktning på musiken, det hela var ganska anspråkslöst. De försöker minnas var namnet The Confusions kommer ifrån, men minns inte riktigt. Antagligen kom namnet till av den oreda som var då och att musiken var ganska spretig.
— Men det var svårt att komma på ett namn säger Micke Andersson-Knut.
Bandet hade några spelningar i hemstaden och skivbolaget Massproduktion fick upp ögonen för bandet. 1993 gavs epn »Split« tillsammans med bandet Funny Farm ut. Då blev det mer seriöst med musiken och 1995 kom The Confusions debutalbum »Being Young« (producerat av Arvid Lind från Popsicle).
När sedan bandets andra album »Everyone’s Invited« (producerad av Cardigans Peter Svensson) släpptes 1996 rullade det hela på ännu mer skivsläpp i bland annat Tyskland, England och Japan. 1998 släpptes bandets senaste album, »Six-O-Seven« (även det producerat av Peter Svensson och inspelat i klassiska popstudion Tambourine Studios).
Just nu söker Confusions nytt skivbolag och håller på att spela in låtar till ett nytt album. Fyra låtar finns redan färdiga. Bandet har inlett ett samarbete med producenten Pontus Frisk, något som de tycker funkar väldigt bra.
Under våren 2001 var The Confusions i USA på turné. Det var planerat att bli en en månad lång vistelse, men det blev bara tre veckor och sex spelningar. Resan till USA tycker de var rolig spelmässigt och de träffade också folk för eventuella samarbeten.
Att spela för den amerikanska publiken är något de tycker var kul. Bandet var till exempel »special guests« under en Spring Break festival på South Padre Island med 3000 personer i publiken.
— Det var underbart och helt galet, berättar Micke Andersson-Knut. Fast dagen innan hade vi spelat i Austin inför 14-15 stycken, alla branschfolk som stod med armarna i kors…
— USA-resan har också lett till mer uppmärksamhet här hemma, säger Mattias Löfström.
Om det är roligast att spela i Sverige eller utomlands verkar inte vara någon större skillnad.
— Det är roligt att spela inför mycket folk, säger Zarah Edström. Och det är lättare att vara svensk i utlandet, det är mer exotiskt.
De berättar om en spelning i Berlin där det endast dök upp tre personer, men en tjej i publiken sjöng med i alla texter.
— Micke blev helt nervös för att sjunga fel, säger Zarah och skrattar lite.
— Att spela i Sverige är svårt om man inte är aktuell, menar Henrik Svensson.
— Den svenska publiken är ganska kräsen och här hemma handlar det mest om promotion och kanske festivaler, medan det är mer livekultur utomlands. I USA är det lättare att åka runt ett tag och spela, säger Micke.
I höst koncentrerar sig The Confusions främst på att spela in material till nya skivan. De vill gärna få ut nån liten försmak innan jul men tror att det är mest troligt att något dyker upp efter nyår, mycket beroende på skivbolag.
En spännande sak under hösten är det nära samarbete bandet har med Nordia Ensemblen i Sundsvall, som ska resultera i en konsert på Sundsvalls Stadsteater den 16 november. Om det blir fler konserter efter det är tveksamt, men troligen kommer det i alla fall bli någon form av radioinspelning.
— Det är jättespännande och nåt helt nytt för oss, säger Micke. Lite otäckt…
Några av de nya låtarna som spelas ihop med ensemblen kommer sedan med på nya skivan, fast då i helt annat arrangemang.
Alla medlemmar i bandet är från Sundsvall och några planer på att flytta från staden verkar inte finnas. De tycker att staden ger bra arbetsro, här finns familjer och Sundsvall är en bra musikstad, mycket i och med att den blev utsedd till Popstad i P3 1999. Sammanhållningen och kompetent folk att arbeta med nämns också. I Sundsvall finns också över 200 aktiva band och det är mycket som händer.
Att det är Stockholm som gäller i musikbranschen och att det är där det händer är de dock överrens om. Micke tror dock att om de hade flyttat ner till Stockholm i början av karriären hade det lätt kunnat leda till att de skulle ha drunknat bland alla andra popband i huvudstaden. Nu är de mer ensamt popband från Sundsvall.
Att Sundsvall är en bra musikstad märks också när man frågar om andra band från stan de gillar. Där finns Leif Karate, Stereo Starboy, Garmarna, $1000 Playboys, My Orchard, Opossum med flera.
— Och Marble, de är bäst, säger Micke.
Lämna ett svar