Nose Goblin
“In the house”

Precis som Cone är Nose Goblin ett gäng killar runt 24 från Karlskoga, men så mycket mer har de inte gemensamt, iallafall inte musikaliskt sett. Nose Goblin har funnits sen 1995 och har under åren gjort flera demotejper och mellan 10 och 15 spelningar, mest på festivaler och musiktävlingar.

Nose Goblin spelar lite funkig hårdrock, med vissa pop och jazz influenser. Man ger stort utrymme för “artistisk frihet” och låtarna är uppbyggda på bas och trummor, med gitarr och sång “som grädde på moset”! Här och var hör man också att bandet influerats av Metallica, Primus och Red hot chili peppers. En salig blandning alltså! Just blandningen av olika stilar känns ibland aningen jobbig, när det är ett bra riff eller parti växlas det snart till nåt annat. Detta gäller dock inte alla låtar. Experimentella band brukar ju ofta ha instrumentala partier och solon, så också Nose Goblin. En del av dessa känns alldeles för långa och händelselösa iallafall för den som lyssnar, det är säkert mycket roligare att spela det själv! Men korta ner lite och det blir mycket bättre!

Tro nu inte att jag bara har negativa saker att säga om “In the house”, nej då, jag tycker att den är bra. Låtarna har tralliga, trevliga refränger som man gnolar på länge och musiken är bra (när den inte byter stil hela tiden!), dessutom är de duktiga på att hantera sina instrument! “Radio chewinggum” t ex är en bra, trallvänlig låt där man är lite kritisk mot allt radioskval som vi tvingas lyssna på. Låttitlarna är också lite fyndiga, vad sägs t ex om “Frogeater”, “The Tv- police”, “Henry’s in the shower”, “El Goblino De Noso” och “How did I exist before cabel-TV”. Sistnämnda låt, är en av mina favoriter och har en väldigt rolig text som sjungs på ett kul sätt också. Man har också klämt in något som låter som det inte helt okända riffet från “Smoke on the water”.

Nose Goblin verkar vara ett gäng med humor med tanke på låttitlar och texter, man har även några kul “stick” i en del låtar som lite “Yo-Yo” i bästa Naughty by nature anda, osv! På många ställen är musiken rätt så tung och det är bra, gärna mer sånt tack! “In the house” är en helt klart godkänd demo och efter några genomlyssningar hittar man sina personliga favoriter. Själv kan jag ju nämna bl.a. “Homesick”, “Black thursday (6,5,4,3,2,1)” och “Smart ass”.
Avslutar gör man med en jazzig, men ändå tung version av Metallicas “For whom the bell tolls” som utklassar originalet helt. Jättebra!
Jag kan bara hålla med dem — “…give me more Nose Goblin on the radio”!

Beställ från:
Andreas
0586/57 498
eller goblino@hem.passagen.se
Hemsida på: www.hem.passagen.se/goblino

TPD om “Radio chewinggum”:
— Riktigt jävligt superhemskt, fruktansvärda. Stäng av.