“Feels like I’m nothing nomore or whatever it is”

Vackra melankoliska popsånger. Popsicles tidigare vilsenhet, en bit av Nick Drakes ledsamhet, Slowdives lugn, den svenska så kallade indiepopens grund, och en svart stor fläck eget vemod, missförstånd och ensamhet. Morning Penguin spelar högklassig ledsenpop.
— Pessimism är en väldigt bra drivkraft till att skriva sånger. säger Daniel Gustafsson, sångare i Morning Penguin. Sedan erkänner han skrattande att han nog har försökt att göra sig själv mer missförstådd och utanför än han i själva verket är. Men i en lite mer allvarlig ton säger han sedan att han ofrivilligt riktar all sin energi på att vara deppig. Och är det kanske inte i det sämsta tillstånd, i de hemskaste tankarna som man får fram de mest äkta och vackra sångerna, de sånger som berör mest?

Undviker idag Popsicle

Morning Penguin bildades för tre år sedan i den lilla staden Nässjö i Småland. Det var Dinosaur Jr, Popsicle och sådan musik som då kallades för alternativ, men som definitivt inte går under den beteckningen i dag, som influerade de fyra vännerna att bilda ett band. I början blev det kanske lite väl mycket härmning och även på låten “Midnight swimsuit” från senaste demon “Alaska” kan man höra rena stölder av Popsicle.
— Ja, Midnight Swimsuit låter kanske som Popsicle, vi lyssnade ju mycket på dem för några år sedan och det har väl visat sig i vår musik, men vi försöker att undvika det. Ja annars så har Morning Penguin lämnat de tidiga influenserna tydligt bakom sig.
Numera är det alltså mycket svårmod och dysterhet som Morning Penguin formar i texter och melodier. Men den musik som nuförtiden spelas i bandmedlemmarnas skivspelare, är Jon Spencer, Iggy & the Stooges och Soundtrack of our lives. Några tydliga influenser därifrån i den egna musiken kan man inte höra.
— Det kommer väl… våra nya låtar som vi har gjort är nog lite influerade ifrån dessa rockband. Dessa nya låtar kan man höra på en ny demo som kommer framåt våren. Daniel nämner faktiskt inte något utmärkande mörkt deppigt band med gråten i halsen eller någon svårsjungande ensampoet som inspirationskälla eller husgud.

Hemma i Nässjö är Morning Penguin väldigt uppskattade, men i övriga landet har de ännu inte fått så mycket uppmärksamhet, bara medelmåttiga recensioner i några musiktidningar.

Musiken är ett uttryckssätt

Daniel påpekar tydligt att morning penguin ser musiken som sitt uttryckssätt:
— Vi vill försöka berätta en historia för andra, vi har ett behov av att uttrycka oss precis som alla andra och vi gör det genom text och musik säger Daniel och fortsätter
— Alla kassa band borde sluta spela så länge de spelar på skoj… för musik är jävligt allvarligt, sedan skrattar han åt sig själv.
Morning Penguin spelar stundtals musik som gör ont i mig. Sången “After after” är så mäktigt stark. Den byggs upp och tar över hela min tillvaro under de få minuter som den spelas upp. “When i fell down the stairs i hoped you would care… This is the day, after yesterday. This is the day, after after.” Jag inbillar mig att jag är mest missförstådd och utanför i hela världen. Faktiskt.