Att göra plattor enbart bestående av covers är populärt i dessa dagar. Vad som däremot är lite udda är att spela in en platta som bara består av tidigare outgivna låtar. Vilket band är mer lämpat att göra en så knasig sak än Sator?

“Barbie-Q Killers” är plattans titel, och vid det här laget har den varit ute ett tag. Recensionerna har varit okej –mest treor och fyror – och mottagandet har allmänt sett varit bra.
– Detta är en grej vi gjort för att vi tycker det är kul, förklarar bandets trummis Micke. Det är verkligen opretentiöst, och vi räknar inte med att vi ska sälja några större mängder. Fast det är klart, i Sverige lär den ju sälja nu när punken är på frammarsch.
– Samtliga låtar är sådana vi själva gillar, fortsätter basisten Kent. Det är låtar som Chips hittat på gamla demos och bootlegs med de här banden. Det är skönt att inte bara behöva spela sina egna låtar hela tiden.
För den stora publiken är inte bara låtarna helt okända, utan även många av banden. Det måste vara en kick för de banden att hamna på en platta med ett svenskt band.
– De band vi har varit i kontakt med har tyckt det varit kul. Vi har fått texterna till låtarna av några av banden, berättar Kent.
I och med att det här inte är någon vanlig LP-release blir det inte den sedvanliga turnén som brukar följa.
– Vi kanske gör något enstaka gig, säger Micke, men vi väntar till hösten med den stora satsningen. Så som det ser ut nu blir det inga festivaler heller, men vi är ju ett festivalband så vi får se.
Det blir hösten som den stora turnésvängen kommer, och då blir det också en omfattande europaturné.
– Det beror på hur bra plattan går, men om den blir en stor succé så kan det bli en världsturné, säger Kent.

TILL HÖSTEN KOMMER FULLÄNGDARE

Det är som sagt till hösten som den stora satsningen kommer. Då släpps Sators fjärde fullängdare, och det är en viktig skiva. Den blir ju trots allt uppföljaren till det stora kommersiella genombrottet.
– Så går inte vi omkring och tänker, säger Kent. Det skulle vara farligt. Vi gör det vi alltid gjort och försöker bara skriva bra låtar.
– Sator haller ju sig numera inom vissa givna ramar, förklarar Micke. Folk förväntar sig att Sator låter på ett visst sätt, och vi trivs bra med det. När vi får idéer som inte alls passar in förpassar vi dem till något annat projekt.
Bland Sators andra projekt måste Lardbyrds nämnas. Det är bandet där de fyra satorgrabbarna tillsammans med Psychotic Youths Gunnar Frick kör synnerligen obskyra covers. Jag har sett Lardbyrds live två gånger – på Hultsfredsfestivalen i somras och på Magasinet i Göteborg på nyår – och det har verkligen varit kul konserter.
– Det är också ett helt opretentiöst projekt, ungefär som punkplattan, berättar Micke. Vi gör det bara för att det är kul, och när det inte är kul längre så lägger vi av. Bandet är enbart till för vårt eget höga nöjes skull.
– Tidigare hade vi ett band som hette Baby Demons, fortsätter Kent. Det var, ungefär samma idé, men när det blev för känt att Baby Demons innehöll samma medlemmar som Sator så lade vi av. Det hände att arrangörer som tyckte Sator var för dyra bokade Baby Demons för de tyckte det var nästan samma sak. När Lardbyrds blir för kända så får vi väl lägga av där också.

TVÅ COVERHITS

Under de tolv år Sator hållt på så har de egentligen bara haft två rejäla hits. Nu är naturligtvis inte Sators musik någon hitmusik, men det är med “Oh Mama” och “Ring Ring” som de nått ut till den breda publiken. Det måste kännas lite tråkigt för ett band med så stor låtproduktion att det är två covers som blivit hits.
– Det där inget vi bryr oss om, försäkrar Kent. LP-skivorna har ändå sålt mer än singlarna. Fast det är klart, för radiopubliken är vi kanske kända som bandet som gjorde de där käcka coverlåtarna.
Sator har under alla år turnerat flitigt. Under den första tiden verkar det har varit under ganska svåra förhållanden.
– Ja, vi har nog varit med om det mesta, säger keyboardisten Hasse. När vi var ett okänt band och åkte runt i Europa så var det inte alltid så kul. Det är ju naturligtvis i de tillfällena som bussen går sönder och sådana saker.
– Nu i efterhand är sådant kul, tycker Micke. Det är sådana saker som sammansvetsat oss fyra. Nu är vi som en familj, och vi skulle aldrig kunna byta ut någon medlem.
Det är naturligtvis bättre förhållanden när Sator turnerar numera: och de verkar trivas bra med turnélivet.
– Att spela live är ju det roligaste, säger Kent. Nu har vi blivit bekvämare av oss och vi slipper bära så mycket lådor och så. En viktig sak på vår rider är att vi vill ha hotellrum med många TV-kanaler!
Sator har under alla år turnerat intensivt, och en del fans skulle kanske nu önska sig en liveplatta.
– Det är inte aktuellt, säger Micke. Jag är inte särskilt förtjust i liveplattor. Eventuellt kommer vi att lägga en del livelåtar som B-sidor på singlar.

GÖTEBORGSKA DALMASAR

De fyra Sator-killarna är ursprungligen från Dalarna, men har större delen av sin karriär bott i Göteborg. De var tillsammans med band som Union Carbide och Blue For Two en viktig del av den scen som byggdes upp kring skivbolaget Radium under andra hälften av 80-talet. Sedan några skivor tillbaks har Sator sitt skivkontrakt i Stockholm, men de har inga planer på att lämna Göteborg själva.
– Nej, vi trivs bra i Göteborg, säger Micke. Här kan man få lite arbetsro. Det enda som kan vara lite jobbigt är att alla skivbolagsmöten och liknande är i Stockholm. Sedan finns det så mycket nya fräcka barer i Stockholm, men det kanske bara är nyttigt att inte bo där!
– Leksand kommer ju två gånger om året och spelar på Scandinavium också, säger Kent.
Det tyska punkbandet Die Toten Hosen är några av Sators bästa polare, och det har länge varit på gång med något gemensamt.
– Det är fortfarande på gång, säger Micke. Vi hoppas kunna spela tillsammans lite grann under året som kommer.

HELTIDSJOBB

Bandet är ett heltidsjobb för de fyra medlemmarna, och de verkar trivas med det ganska behagliga livet.
– Jo, det är ett bra liv, medger Micke. Vi har ju hela tiden vissa hållpunkter såsom skivinspelningar, gig, intervjuer och så vidare, När man är i studion så är man ju där dygnet runt.
– Det är otroligt mycket utanför själva låtskrivandet och spelandet också, säger Kent. Det är väldigt mycket tankearbete och business.
För att vara ett så framgångsrikt band är Sator verkligen jordnära och de har fortfarande kvar undergroundattityden.
Förutom medverkan på diverse undergroundsamlingar så är Sator-medlemmarna själva aktiva på en hel del olika håll. Chips har producerat en rad mindre band, och Kent har varit med och spelat och körat på en del plattor. Mer saker verkar också vara att vänta.
Till hösten det alltså dags för nästa “riktiga” Sator-platta, men fram till dess får vi nöja med oss med tolv trevliga punkhits. Inte det sämsta det heller.