Så har ännu ett år passerat och man ser tillbaka på det år som gått med en nostalgisk min och undrar vart fan det tog vägen och vad som hände med allt man planerat göra… Nåväl, förutom att jag uppmärksammar fyra band som släppt plattor av intresse skall vi ta en snabb genomgång av vad som hänt och släppts under årets tolv månader.

Vad hände 1994? En av de stora nyheterna var väl Electric Boys tragiska splittring. Too bad, eftersom “Free Wheelin” i mitt tycke var en av bandets bättre plattor. Treats Anders “Gary” Vickström hoppade in i tungrockande Mental Hippie Blood som släppte den brutaltunga kanonen “Pounds”. Clawfinger har gjort succé lite här och var i världens hörn… men någon ny platta hann de inte släppa. Bara det inte blir några Metallica-komplex. Talisman slog väl något av ett rekord genom att ge ut två plattor, “Humanimal” och den 8-låtars “Humanimal Part 2”.

Memento Mori gav ut sin sista platta med Eddie “Messiah” Marcolin som sångare, den store mannen med den stora rösten har vandrat vidare till de Göteborgska tungrockarna Stillborn som f.ö. skall byta namn. Glory lyckades med “Crisis vs. Crisis” göra en smaskig kovändning och vi förlåter dem den aningen splittrade “Positive Bouant”. Backyard Babies, Megarocks nya stjärnskott, lyckades landa ett multinationellt kontrakt och vi kan bara gratulera och hoppas att världen gillar “Diesel And Power”.

Whipped Cream gjorde även de en mumsig kovändning i och med plattan “HorseMountain” där tunggung och 70-tal dominerar. Den gamle Silver Mountain-gitarristen Jonas Hansson ger äntligen ifrån sig ett livstecken, även om det inte var särskilt starkt, i och med plattan “No 1” där han tagit in amerikanska gästarbetare. Candlemass har tagit paus och släpper en välmatad dubbel Best Of-CD och vi väntar med spänning på Leifs nya projekt Abstract Algebra samt Lasses soloplatta.

Best Of har även släppts med de kristna rockarna Leviticus. Vi har fått några uppföljare som skakat om oss, band som bytt stil eller sound på ett radikalt sätt — först ut är naturligtvis Masquerade med sin svintunga kovältare “Surface Of Pain” och så Million med sin uppryckare “We, Ourselves And Us” andra andra-platte-uppryckare var Crawleys “Supersonic”, Crossroad Jam med “From Within” och Galleons progressiva “Heritage & Visions”. I avdelningen bra och överraskande debuter hittade vi Freak Kitchen — “Appetizer” som en frisk tungrockande men positiv fläkt, Spiritual Beggars tunga Sabbatianska CD, Lipkin — “Seduced” — tungt riffigt 70-tal blandat med AIC, Aces High — “Ten en Out” högklassig tung AOR med kanonmix, Steven Anderson med sin instrumentala zigenarinspirerade gitarrock, B-Thong som brutalt gjorde sitt intrång som ett svenskt Pantera och så de udda men roliga Boom Club. Vissa plattor kan ännu så länge endast avnjutas av den japanska publiken, där finns bl.a. Reckless, Lovechild, Bewarp och Trilogy.

Så har vi ännu en hög intressanta plattor som i år levererades t.ex. av Veni Domine, Misery Loves Co., Tad Morose, Tornado Soup, Renegade, Moahni Moahna, The Downtown Clowns, The Johansson Bros., Driver, Lovebone, Schizophrenic Circus, Project L.E.E och så naturligtvis Modest Attractions 70-talsinfluerade julsingel.