Christofer Johnsson är inte bara sångare i det schweiziska bandet Messiah, veteraner som funnits sedan 1984. Han är även med i de svenska dödsbanden Therion och Carbonized, ett otal projekt, det magiska sällskapet Dragon Rouge och författar dessutom en bok om ockultism.
– Messiah-killarna har tydligen varit Therion-fans, men jag har egentligen inte känt till dem före maj förra året. Då spelade vi på samma festival i Polen. Jag tror i och för sig att jag hört deras första platta. Den var sådär, en låt var bra. Sedan fixade de en spelning åt oss i Schweiz.
Deras sångare hoppade av, och jag försökte peppa dem att hitta någon ny. De kollade 10-20 stycken, och hittade ingen. Då ringde de mig, och frågade om jag ville sjunga på plattan, berättar Christofer.
Efter en vecka frågade de om han ville följa med på turné, och efter en månad om han ville bli fast medlem. Messiah repar i en studio, och skickar kassetter till Christofer.
– Det är väldigt bekvämt, man kan repa när man vill. Det blir mer effektivt. Jag åker ner med jämna mellanrum också, i två-veckors-perioder. Då repar vi varje dag.
Christofer skriver ingen musik, men alla arrangerar låtarna tillsammans. Det blir lite av Christofers tänkande och deras riff. Texterna står Christofer helt själv för. Titellåten “Underground”, som handlar om undergroundrörelsen och dess efterföljare, har fått en hel del kritik, och plattan har faktiskt blivit bannlyst i Norge.
– Jag kan inte rå för den urskuldande texten efter “Underground”. Det är kanske en diplomatisk grej för att alla snorungar inte ska ställa tillbaks plattan i affären. Det har blivit mycket uppmärksamhet mot texterna, de har ändrats en hel del sedan förra plattan. “Underground” handlar om folk som bara gillar det gamla, som fastnat. Man blir lite trött av det, men som det står, texten är inte så seriös.
Christofer är 22 år, medan schweizarna är runt 27–28 år. Live spelar de både nya och gamla låtar, som de valt fram tillsammans.
– Jag måste tillstå att det är en upplevelse att köra låten “Messiah” från första plattan, det var den jag gillade. När de spelade in den drömde jag bara om sådana saker.
Om det blir ytterligare plattor för Messiah och Christofer vet han inte riktigt. Det beror på hur materialet blir och hur det funkar personligt efter turnén. Något mer omslag som “Underground”, där bandet är nedgrävt i jorden, kommer dock knappast på frågan.
– Omslaget kan vi tacka psykotrummisen för. Vi är nedgrävda i en åker på riktigt. Dessvärre utomhus, suckar Christofer.