Årets i mitt tycke klart bästa svenska debut står Göteborgsbandet Freak Kitchen för.
Men så är grabbarna inga lallande duvungar eller.
När gitarristen Mattias “la” Eklundh var nitton är flyttade han till Köpenhamn för att ersätta Hank Sherman i danska Fate. Han bodde i ett råtthål men fick till en fin karriär med de danska rockarna, Bl.a. som förband åt Jethro Tull, Extreme, Mr Big, Axic och White Lion.
Tills slut kände han dock att bandet hade sina begränsningar och han bestämde sig att hoppa av 1992. Han plockade även upp mikrofonen själv.
— Det var lite frustrerande att skriva texter som andra sjöng. Det blev inte som jag ville, säger “la” tillsammans med f.d. Frozen Ice-kollegan Jocke Sjöberg på trummor och basisten Christian Grönlund bildade han bandet Freak Kitchen.
Freak Kitchen är en trio med en sjujäkla power. En annan sak bandet lyckas bra med är att ha humor med i låtarna utan att det för den skull blir barnsligt eller töntigt. Låten “Healthy man” t.ex. handlar om ett hälsofreak som gör allt man “ska” göra och fördömer andras olater… men blir själv till slut överkörd av en lastbil. Humorn är något som präglar även las gitarrsolon.
— Jag vill göra solon som är som små kompositioner i sig själv. De skall vara för hela familjen, skrattar han och avslöjar att bland hans hjälpmedel finns en slangklämma och några fjärrkontroller(???).
Hur de används kommer att avslöjas på instruktionsvideon han just nu slutför. las “stunt-solon” kan även höras på plattor med t.ex. Chroming Rose, Road Ratt, Pagan mm.
Freak Kitchens debutplatta “Appetizer” är mixad av f.d. Skagerack-sångaren Torben Schmidt som även bildat ett förlag tillsammans med la. Mixat har ingen mindre än Michael Ilbert (Sator, Lundell…).
Licensavtal är redan skrivna i länder som Japan, Vietnam, Malaysia, Tyskland, Österrike, Schweiz, Italien, Danmark och när detta nummer är ute bör även Sverige vara klart.
la är energisk, innan första plattan var ute hade han redan 10 nya låtar klara till nästa platta.
En trippel-CD månne?