Tiamat brukar sällan skapa några rubriker eller skandaler, och de svar som ges från bandet tar sällan eller aldrig en ståndpunkt åt något håll. Den här artikeln är väl inte direkt annorlunda, men den ger oss svar på vad som just nu händer med bandet som aldrig överdriver åt något håll… (Läs: Skivförsäljningssiffror och image.)

Johan Edlund (sångare, gitarrist och låtskrivare) inleder med chocknyheter:
– Det har blivit ändringar i bandet, det är bara jag och basisten, Jonny (Hagel) kvar. Vi håller på med att skriva om materialet, det blir annorlunda.
Vad hände?
– Vi fick hålla på och kompromissa hela tiden. För en månad sedan så började vi ta upp dom här problemen och verkligen prata om det. Typ att alla står och repar och kollar ner i golvet. Framförallt var det arrangemangen som det bet sig på, vi hade helt olika åsikter.
Det nya materialet beskrivs som närmare 70-tals flumrock i stil med Pink Floyd, inget som direkt förvånar med tanke på TIAMAT’s redan närmaste poetiska känslor och annorlunda influenser som strömmar mot guldkalv såg ut att sina för evigt.
– Jag ringde och sa som det var. Jag visste inte riktigt hur det skulle bli då… om vi skulle splittras. Men dom stod bakom mig och tyckte att eftersom jag varit med från början och startade bandet och allt det där så…

MTV-folket

Eftersom det är ett mycket knapert liv att kunna leva på death metal-musik, undrar jag stillsamt om TIAMAT aldrig blivit frestade att försöka göra en hitsingel, en cover. Helt enkelt den snabba vägen?
– Jag vet inte riktigt hur man skulle göra då. Om det skulle kännas bra och ge pengar, (lite eftertänksamt) kanske… Det ska jag inte förneka, men inte om det skulle skada oss på något sätt. Jag har inte mycket av det. När man ser MTV, då fattar man att man inte har någon större framtid! (skratt) Hur fan ska man kunna tro att våra skivor ska sälja miljoner och kunna gå hem hos det där folket? Då är det mer rock ‘n roll att åka omkring i skitiga och kalla små bussar och spela på klubbar med halvtaskigt ljud. Det har sin speciella tjusning det också.

“ÜBER ALLES”

Hur kommer det sig att ni går hem så jävla bra i Tyskland, det är konstigt med tanke på deras förkärlek för Cannibal Corpse-liknande band… Jävligt konstigt!
– Ja, det är det. När vi åkte på den där “Full of Hate”-turnén med Gorefest, Carcass, Cannibal Corpse och Death, var det vi och Cannibal Corpse som hade den bästa publiken. Tyskar är konstiga, lite annorlunda, påpekar Johan. Dom tänker på ett helt annat sätt.
Här utbryter en diskussion om metal-landet nummer 1, stretchjeans och jackor med tygmärken, säger Johan. Jag klipper till med två av mina tyska favoriter, fjunmustascher och kallar korvar.
– Vi sålde inte mycket tröjor, dom var inte tillräckligt blodiga. Där var det Cannibal Corpse-tröjorna som gällde. Vi brukar sälja några t-shirts till tyskarnas flickvänner…
Ni får göra lite blodigare prylar!
– Skivbolaget föreslog faktiskt det en gång. “Kan ni inte ha lite mer monster? Jag vet att det kanske ser töntigt ut, men det säljer bra…” Då får det vara, avslutar Johan.

Fotnötter:
Inspelningen av den nya plattan sker i sommar och släpps med andra ord tidigast i höst. Woodhouse-studion i Dortmund kommer att användas igen, likaså producenten Waldemar Sorychta. Titel eller arbetsnamn saknas och det blir antagligen oklart ända fram tills den når skivdiskarna… Medan vi väntar på den, kommer en 5-låtars delad headline-turné med Voodoo Cult (Dave Lombardos band, ni vet!) Vi har med andra ord, ett flertal anledningar till att återkomma till TIAMAT när studioplattan är aktuell.