Renegade är ett lysande exempel på småländsk företagsamhet. Bandets egenhändigt inspelade debutplatta “Time to choose” har nu sålt i närmare 10.000 ex och platta nummer två är just kommen ur pressarna. Men vad säger japanerna om rap?

“Time to choose” spelades in i bandets replokal på en 8-kanals bandare, något som man omöjligt kan höra även vid en kritisk granskning. Ljudet är faktiskt i klass med vissa “professionella” inspelningar och så även musiken. Japanerna föll pladask för Renegades melodiösa medryckande AOR och även nere i Europa har intresset varit stort. På hemmaplan har det dock gått svalare till eller som keyboardisten Per Billengren säger, “Här måste man spela pop på svenska… och helst ska man väl joddla också.”

Omvänt pop-snöre

“Ravages of time” är titeln på den nya plattan och nu har bandet utnyttjat dubbelt så många kanaler, hela 16!! Så kostade den också dubbelt så mycket. “Vi har nog inte råd kanaler med 32 kanaler”, säger Per och skrattar. “Det är ett otroligt hårt jobb att spela in och mixa en platta själva när man har familj och dagjobb också. Vi körde kvällspass i nästan sex månader avslöjar mannen som innan Renegade var ett pop-snöre men som med tiden kommit till en klarare insikt. Omslaget på nya plattan, liksom den förra är gjort av Ann Djerv, en tjej med öga för smakfulla bilder. Hon har bl a gjort omslagen till Glenn Hughes, Fortune, One More Time mm.

Rap förbjudet i Japan

Jag bad Per jämföra “Ravages of time” med debuten. “Nya plattan känns framför allt mer genomarbetad, dessutom har vi nog höjt tempot lite och så är det mer drag i gitarren nu”. En av låtarna på plattan heter “Sour cream & onions” och i introt hör man någon käka chips och dricka läsk, det avslutas med ett ganska oansenligt rap (om man jämför med Svullo). “Japanerna pallade inte för det, så vi fick plocka bort det på den japanska utgåvan”, säger Per och skrattar. Kan vi tolka detta som att rap är förbjudet i Japan? Svullo göre sig icke besvär, eller var det Stakka Boo? Säkert är nog att japanerna än en gång lär sluka Renegade med hull och hår och huruvida satsningen inom hemlandets gränser slår väl ut, ja det får väl tiden utvisa.