Bland godsakerna i den gångna månadens demo-skörd hittar jag ett par riktiga pärlor. Till en början har vi Malmö-baserade BOOZE BROTHERS som gjort en demo i riktig gammal god 70-talsstil med en klass som inte många svenska band kommer upp i. Visserligen är 5 av de 7 låtarna covers, men de har valt låtar som man inte hör varje dag – “Hymn 43” av Jethro Tull, “It’s only money” – Thin Lizzy och “Evil” i Cactus tappning, för att nämna några. Att dessutom bandet begåvats med tre musiker som verkligen klarar av att lira är som grädde på moset. Ett namnbyte är också på gång.

BERNT EK, fd basist med Bedlam och The Station/House of Shakira, satsar nu på solomaterial och det låter faktiskt mycket, mycket lovande. Bernt är en helt suverän låtskrivare med en stil som för tankarna till den gamla goda POMP-rocken och band som tidiga Journey, Roadmaster, Trillion, lite Toto-stuk, aningen 70-talstouch och en stor dos spännande harmonier. Här finns även refränger som sätter sig, utan att kännas kletiga, vilket är ganska sällsynt. Att Bernt dessutom är en klart bra sångare och basist gör det hela än mer intressant. Det lovar gott! På gitarr och som låtskrivarpartner hittar vi förresten ingen mindre än Tommy Denander, och Jonna, hans sambo, har skrivit några enastående texter.

A-TEAM, från Örebro, har även de lyckats få till en riktigt intressant demo. Stilen ligger någonstans mitt emellan AC-DC och King’s X, med lite tyngre influenser inkastade. Bitvis är det rakt och stompigt men så kommer det in lite intressanta harmoniväxlingar och riff. Första låten “Megashock” är en riktigt tung och bra sak.

CROSSROAD lirar 70-tals inspirerad hårdrock med blås och glatt humör på sin 2-låtars demo. Kul, kristet band som låter mycket lovande.

En rad svenska band har även tagit steget att släppa en egenfinansierad CD. Några exempel i all korthet är MANDRAKE ROOT från Växjö. 70-tal så det ryker, med en hel del gamla Purple-influenser. 17 – Attitydstark hårdrock med stake (se artikel). BIG EASY – Göteborg. Kraftfull tung AOR med bra sång. STATE OF MIND –Med sångaren Conny Lind. Tuff och högklassig AOR med lite Van Halen-feeling. RAISE CAIN – Shotgun Messiah-influerad råbarkad hårdrock med punkattityd, hemmahörande i Malmö. HEADLINE – AOR av traditionellt snitt, dock med aningen okontrollerad engelska. WHITE NIGHT – Bra, ganska snäll, men inte kletig norrländsk AOR. Lite egen stil och bra sång.