Plötsligt bara fanns de där – ACES HIGH – från Malmö. På sin debutplatta levererar de en portion melodiös hårdrock, med ett sound som låter allt annat än svenskt… och det är det i och för sig också. Plattan är nämligen inspelad i Danmark.

När ett band nämner influenskällor som Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Aerosmith och Van Halen börjar man på något sätt fatta att de här grabbarna har varit med och vet vad det handlar om.
“Led Zeppelins musikaliska approach intresserar oss och det är viktigt att varje låt lever sitt eget liv” – där kammade de hem en poäng till. När jag lyssnar på bandets debut märker jag även att det är svårt att peka mer exakt på vilka de låter som. “Vi försöker verkligen göra en egen grej och leta efter lite personliga vinklingar”, säger gitarristen Jake Sands alias Jocke Sandberg.

Dansk sångare

Grunden till Aces High bildades runt 88–89, då de under namnet Eyes spelade in låten “Reign of tears” till samlingsplattan “Rock of Sweden”. Bandet hade då även fått sin danske sångare Nicky Andersen och Jocke berättar hur det gick till. “Jag träffade två danska killar på Philipssons Musik i Malmö. Eftersom de kommer från Odense på Fyn var språkförbistringen ett faktum och jag fattade att de letade efter en sångare och keyboardspelare, när de i själva verket själva var det och i stället letade band”. Misstaget reddes ut och Nicky hoppade in i Eyes, skrev texten och sjöng in låten till samlingsplattan på en förmiddag. En demo spelades in 1990 i Danmark, som enligt Jocke har otroligt proffsiga studios till bra priser. 1991 blev Nicky fast medlem i bandet. Ett management och producenten Jan Eliasson (Mindfunk, Skagarack, Torben Schmidt…) nappade på bandets demo. Jan ville de skulle justera vissa saker, varpå bandet repade 5–6 dagar i veckan i ett halvår och plattan började spelas in.

“Sluta spela…”

Tyvärr hade managementet lite svårt att se proportionerna och lyckades skrämma iväg intresserade bolag, som t.ex EMI, genom att begära skyhöga Def Leppard-summor för bandet. I början av 1994 nappade så Megarock och plattan är nu på väg ut i hyllorna. Reaktionerna har hittills varit översvallande goda och plattan är även på väg till resten av Europa och Japan. På live-fronten har Aces High genom åren skaffat sig en hel del erfarenheter på egen hand. Jocke berättar –”Vi skulle spela i Danmark, nästan nere vid tyska gränsen. Längst fram stod 20–30 pers och diggade medan de resterande 250 stod längst bak med fingrarna i öronen och tittade på oss som om vi varit UFOs. Efter 4 låtar skickade arrangören upp en lapp där det stod – ‘Sluta spela, det är för våldsamt för oss. Mogens’, men vi fick i alla fall våra pengar”. Med plattan i bagaget hoppas Aces High nu komma ut och exponera sig även i de mer nordliga delarna av Svedala och förhoppningsvis slippa cover-köret.