Två av de senaste upptäckterna inom den svenska hårdrockfloran heter TAD MOROSE och MORGANA LEFAY. Olika men ändå ganska lika är banden framavlade ur hårdrocktäta Bollnäs. Bira, brudar, brutalrock och bygdevanor till beteendemönstret i Bollnäs.

Ingen sångare

Tad Morose lirar tung metall med keyboardtouch. Vissa kretsar säger: “åt Dream Theater-hållet”, själva “tjuvlyssnar” man självklart på “Images And Words”, men själva rötterna ligger i 70/80-talet. Krunt, Danne och Rossi körde igång bandet hösten -92, visserligen utan sångare men låtar kan man ju skriva ändå. Och har man bara låtar man alltid gå in i studion och spela in.
Wavestation i Ljusne anlitades för demon och polaren Krille anlitades för sång. “Han trodde att han med bara för att kolla läget, men vi satte en mick i händerna på honom och sa: SJUNG!
Krille hade inte hört ett skit av musiken tidigare, så vi tog det bit för bit. Skrev en vers, hittade på sångslinga och spelade in. Med tanke på det så blev demon rätt bra.”
Christer “Krunt” Andersson, gitarrist i Tad Morose talar med Metal Zone från snötyngda Bollnäs. “Det är jävligt mycket metal i Bollnäs, varenda kotte gillar kross. På somrarna sitter vi på gräsmattan utanför hyrelängan där, kör bandare på järnet och dricker bira. Morgana-snubbarna bor här, plus de andra i Tad Morose. Som ett jävla kollektiv. En gång hade vi en jättefest här utanför. Vi grillade så oset täckte halva kvarteret och förde ett helvetes liv. Plötsligt hördes sirener, snutar med megafoner skrek och rökdykare sattes in. Snacka om grillfest!

Leaving the past Behind

Med nya sångaren Krille och nya friska i bagaget körde man sina första livegig sommaren -93. Carlslundsrocken i Bollnäs och Bollnäs-festivalen med bl a Atomic Swing och Electric Boys mfl. Demon skickades runt till bolagen utan napp, bara förtryckta svar typ “Tack men Nej…”. Tills Börje Forsberg på Black Mark sa “Tack men JA!”
“Börje ville ha grejorna på momangen, så det var bara att sätta igång. Vi bokade studion och repade som f-n. Den 6:e september gick vi in i Wavestation igen (jävla bra studio faktiskt) vi höll på i två veckor, men det är egentligen alldeles för kort tid. Vi käkade makaroner, läste Aktuell Rapport, drack många Falcon bayerskt och spelade, spelade, spelade. (Hade f-n blåsor i fingrarna). Det gick inte att gå över tiden heller, för den 19:e skulle Morgana in i studion, så det var järnet som gällde. Vi är inte helt nöjda, stressen gjorde plattan väl haffsig, men vi gör det bättre nästa gång.”

Utlandskontrakt

Plattan var klar på rekordtid. Frippe kom in på keyboard strax innan inspelningen, så Tad Morose är nu komplett(-a galningar).
Förutom Frippe har vi Danna på trummor (ALU), Krille på sång (arbetslös), Krunt -gura (ALU), och bonnjäveln Rossi på bas.
Influenserna är så vida som Yes, Saga, Whitesnake, Stones, Overkill, Mercyful fate osv. Kanske därför man t ex i Tyskland får rosiga recensioner och blir jämförda med storheter som Black Sabbath, Savatage, Metallica och Dream Theater. Månadens platta i tunga tyska Rock Hard och i Horror Inferno. Tad Morose är även utnämnda till årets nykomling i Rock Hard, största germanska rockblaskan med en utgåva på runt 100.000. Inte illa.
“Allting har gått otroligt fort säger Christer. Från att vara tre killar utan förhoppningar, till komplett band med skivkontrakt och kanonrecensioner utomlands på mindre än ett år.”
Metal Zone önskar Christer “Krunt” Andersson och Tad Morose all lycka och beger sig över till grannen, nämligen