Raise Cain är stenhård borrmaskinsmetall från Trelleborg. Fyra tuffa skånepågar vrider upp volymen till max (och lite till) som om man aldrig gjort något annat. Edward Persson skulle nog sätta i halsen om han visste vad som komma skulle: “Call it whatever you want”, Raise Cains våldsamma debut.

Raise Cain bildades i december -91. En singel, “Crash and Burn”, gavs ut men strul med bandet gjorde att Bo Florin (sång) och Mats Jeppson (bas) tröttnade.
– Vi bytte medlemmar lika ofta som stålmannen byter kalsonger, så Mats och jag åkte över till USA för att vidga våra musikaliska vyer. Vi gick på MI (Musicians Institute) ett tag, men det och hela Los Angeles kändes så oseriöst så vi åkte hem igen.
Mats Jeppson inflikar:

– Vi landade 10:e augusti på Sturup, satte ihop originaluppsättningen med Sven Cirnski på gitarr och trummisen Bert Lundgren, repade och skrev nya låtar för att i början på oktober gå in i Besno Studios. Sex dagar med mix tog det och “Call It Whatever You Want” fanns på tape.
En helt självbekostad CD med sex låtar släpptes 21 januari. Musiken kan bäst beskrivas som Aggrometall kryddad med lite punk och industri.

Raise Cain gillar att experimentera. Schizzad psycho metall med distad sång är vardagsmat och kan man även slänga in ett borrmaskinssolo som på videolåten “Can’t break me down” är det bara ett plus. Bo Florin:

– Vi har vuxit till oss en hel del sen singeln, blivit bättre musiker och så. Men man kan ju konstatera att man blir bara mer och mer förbannad ju äldre man blir. Det blir ju inte bättre av att man bor i Trelleborg heller, direkt. Det enda vi kan göra är att satsa stenhårt och hoppas på att det lossnar. CD’n “Call It Whatever You Want” har ju kostat en del att få ut, men vi hoppas på att få igen pengarna. Sen får vi se om något bolag kan tänkas nappa på kroken. Vi tror att det är lättare att gå den här vägen.

Smart drag. Ett hett tips är att Raise Cain kommit för att stanna. Så leta upp “Call It Whatever You Want” i din skivaffär och stöd ung svensk metall.