Sverige är inte direkt känt som ett föregångsland inom musiken, men å andra sidan är rap inte något nytt. Snarare tvärtom, det är snart dags för en revival. Lagom till den börjar Sverige få fram artister av klass. Leila K, Papa Dee, Rob’n’Raz och så vidare. Några som inom kort kommer att vara lika kända är Sons Of Soul, fem snubbar som kör tung rap med influenser från James Brown. Sons Of Soul består av Big Ben, Sugar Kane, DJ Crazy, Tuc and K-Ledge, och om ni tycker er känna igen de två förstnämnda är det inte så konstigt. De var modeller i förra numrets modereportage, är bröder och heter egentligen Ben och John McArthur.
Sons Of Soul kom förra året etta i tävlingen om Sveriges bästa “Rap act”, för bland andra Leila K. Första pris var ett skivkontrakt med Swe-Mix, men tyvärr har singeln dröjt:
— Nu är i alla fall låten klar, nu ska jag bara skriva texten säger Ben. Bandet ägnar för mycket tid åt att jaga tjejer och springa på disko, därför går det lite trögt med musiken ibland.
Ben var på Alphabet Street den gången i augusti när en dörrvakt blev mördad. Han hatar våld och är emot alla former av droger vilket framgår av hans texter.
— Jag vill att Stockholm ska vara som när jag kom hit för fyra år sedan — oskuldsfullt. Nu bär alla mina kompisar kniv. Varför ska man ha kniv på sig när man går på disko, jag fattar inte det.
I augusti uppträdde gruppen på fryshuset och i oktober kommer (förhoppningsvis) singeln.
Förutom James Brown lyssnar man på Big Daddy Kane, KRS-1, 45 King, Bobby Brown och så förstås Public Enemy.
— Men jag lyssnar på musik som är bra, även funk, säger Ben. Målet är att skapa ett helt eget sound, hip-hop med mycket soul i botten.
John tar det lite lugnt med bandet den här säsongen, han utbildar sig till byggnadsritare och pluggar ganska hårt. Ben ska eventuellt bli ingenjör.
— Jag kilar stadigt, säger Ben. Att ragga är inte bra för moralen. Om man har ett budskap att föra ut måste man efterleva det själv. Man blir inte trovärdig annars.
Nåja, han kan ju alltid ändra sig. Annars får man väl nöja sig med att titta. Snygga svarta snubbar är man inte bortskämd med, även om situationen sakta förbättras.