SUPERGODS: Live at Brötz/Now 2000-01-26
BRAX 001, 2000
Första släppet är på Brax-Tone är en rätt medioker historia. Supergods debut kämpar tappert men trampar för ofta välbekant frijazzvatten. Trots några bra idéer blir skivan knappast mer än ordinär.

SUPERGODS: Live at Brötz/Now Vol 2, 2000-05-31
BRAX 002, 2000
Bara några månader senare tog Supergods gruvlig revansch på det stela framförandet i januari. Med ett groove inte långt från 70-tals-Miles faller bitarna på plats. Erik Bodin är ett lokomotiv bakom trummorna och visar med all önskvärd tydlighet betydelsen av rörelse och riktning.

SPIRITS REJOICE: Rejoice!
BRAX 003, 2000
Rejoice! börjar med ett fanfarliknande stridsrop innan ett renande larm bryter lös. Albert Aylers ande vilar tung över musiken, men här finns en sådan här-och-nu-energi att retrobeskyllningar genast kommer på skam. Dock håller skivan inte sträck hela vägen, utan tappar fokus under näst sista låten Första budet är skuld.

THE FABULOUS HOGHORNS: How Low Can You Go?
BRAX 004, 2000
Fabulous Hoghorns debut låter som ett barnprogram på bärsärkagång i ett sågverk. Eller som en radioaktiv grisfarm. Det kväker och stånkar och pruttar och brölar i de lägsta registren. Man får skratta åt de rubbade ljuden från de modifierade blåsinstrumenten, och man gör det gärna. För det är sällan som något som kallats jazz varit så roligt och underhållande.

BRAINVILLE: Greetings from Brainville
Classics BRAX 005, 2001
Den första och hittills enda skivan i Brax-Tones Classics-serie med gamla inspelningar är en livsfarlig musikutgjutelse. En saxofon och två elbasar leder tankarna till Bill Laswells och Peter Brötzmanns industrijazz på den smått apokalyptiska plattan Lowlife. Och precis som den tänker inte Greetings from Brainville ge sig förrän den sista droppen blod flutit. Oroande och angeläget.

8TUNNEL2: Vegetable Sketches
BRAX 006, 2001
Att kalla 8tunnel2:s techno folkkär vore att gå för långt. Men de har i alla fall synts på bästa sändningstid i TV-programmet Mat där de demonstrerade sin ”grönsakssequencer”. En hemmabygd apparat med elektroder som sticks in i gurkor och tomater och annat, och där grönsakernas fuktighet sedan påverkar tonhöjden. På Vegetable Sketches kan vi höra hur det låter. Men ambitionen och viljan är mer slående än själva musiken som har svårt att klara sig utan synen av de elektrifierade vegetabilierna.

BRAX 007 (kommande utgivning)
Katalognumret är vikt åt en än så länge hemligt projekt.

SUPERGODS: Live at Brötz/Now Vol 3, 2002-02-06
BRAX 008, 2002
Supergods bästa och mest varierade platta antyder både enkel folkvisa, Norman Whitfield-funk, rock och reggae. Helt enkelt det bästa exemplet på vad Jan Risheden menar när han säger att de bara vill spela musik, oavsett vad musiken heter. Supergods har den originalitet som mer konventionell (fri)jazz skulle vara betjänt av. Och inte bara jazz för den delen.

THE FABULOUS HOGHORNS: Commercial Sell-Out
BRAX 009, 2002
Brax-Tones älskade galenpannor hittar en taktmaskin och vill med den parafrasera techno, hiphop och andra populära genrer. Men det är ett vilset försök där charmen från debuten går förlorad. Avslutande That Machine There ger en fingervisning om hur bra Commercial Sell-Out kunde blivit om idéerna hunnit mogna tillräckligt innan de spelades in.

8TUNNEL2: Anda 1/Military
Braxatronics BRAX 010, 2002
Mer genomtänkt och riktad än Vegetable Sketches. Extrema frekvenser och Fripp & Eno-liknande klanger möts över påträngande rytmer, med ekon av tyskt avantgarde. Med sina blott 14 minuter är Anda 1 liten men naggande grym.

8TUNNEL2: Anda 2/School
Braxatronics BRAX 011, 2002
Efter den (i positiv bemärkelse) störande Anda 1 framstår Anda 2 som närmast lyrisk. Mjukt flödande, rymliga ljud som leder fram till en i sammanhanget poppig avslutning. Av de hittills tre Stunnel2-skivorna på bolaget är detta min favorit.

8TUNNEL2: Anda 3
Braxatronics BRAX 012 (kommande utgivning)
Avslutande delen i Anda-trilogin är fortfarande under tillblivelse.

SPIRITS REJOICE: Live at Brötz/Now 2002-04-03
BRAX 013, 2002
Det senaste Brax-Tone-släppet visar Spirits Rejoice i en vansinnesfärd genom musikaliska högspänningsfält. Till och med i de mer stillsamma stunderna av eftertanke är laddningen så stor att den skulle kunna lysa upp ett mindre rum. Under närmare 40 minuter rör Spirits sig framåt, ena stunden med en Supergods-swagger och den andra i rastlös marschtakt. Melodifragment susar förbi — ibland önskar man att de hållit kvar vid dem lite längre. Men det vore småaktigt att lägga intellektuella hinder för upplevelsen. Ser man ”psykedelisk” som en kvalitet hellre än en stil, kan detta med rätta kalla psykedeliskt. Spirits rejoice, indeed.

Ställen där man kan köpa skivorna:

Brax-Tone Entertainment: www.brax-tone.com (Där kan man också få information om improvisationsklubben Brötz/Now och prenumerera på Brötz’ nyhetsbrev.)
Blenda: www.blenda.com
The Nursery: www.nursery.a.se
Distro: www.distro.nu