Million från Göteborg bär hårdrockens flagga med heder. Aktuella med debuten “No 1” berättar basisten BJ Laneby om hur det är att spela trendlös, melodisk hårdrock.

Million är ett sex man starkt band med lika delar från Göteborg och Uddevalla.
Bandet som är stationerat i Göteborg är nu aktuella med debuten “No 1”.
Med anledning av releasen hälsar basisten BJ Laneby på hos redaktionen en eftermiddag i slutet av februari.
Laneby är en blond, reslig man i sina bästa år. Han bär en lång tweedrock och under den en vitprickig skjorta med svart botten och till det svarta jeans och boots. Till utstyrseln hör ett brett, lila pannband samt mycket krimskrams kring hals och handleder.
Laneby gestikulerar mycket när han pratar och de yviga rörelserna ger ifrån sej ett tungt rassel från handledernas attribut. Trots mimiken verkar han vara en stadig typ med båda fötterna på jorden.
— Målet med plattan var en ärlig produkt som inte skulle vara för polerad, börjar BJ anspråkslöst.
Million fick för inspelning och mixning av plattan komma till danska studion PUK (Judas Priest, Gary Moore) vilket var en gammal pojkdröm. Med mixning och allt tog produktionen en månad.
— Förutsättningarna var goda och samarbetet med producenten Charlie J gott, inflikar BJ.

BISTERT KLIMAT

Om det musikaliska klimatet för den typ av melodisk hårdrock som Million spelar tycker Laneby inte.
— Klimatet får vara vad fan det vill, fräser han och utvecklar sedan resonemanget.
— Tror att “det anti-melodiska hårdrocksklimatet” vänder. Det finns trots allt väldigt många som gillar “vanlig” hårdrock. Det är bara att kolla försäljningslistorna.
Vad gäller influenser så skäms inte Laneby för sitt svenska ursprung utan menar att Million vilar på samma musikaliska grund som Europe och Treat. 220 Volt och Talisman är två andra svenska band han tycker är bra.
Annars har Laneby ett brett musikaliskt spektra.
— Jag kan lyssna på allt från Foreigner till Motorhead, och några av oss i bandet är våldsamma Kiss-fans.
Laneby menar att en bra sångare och bra melodier är det viktigaste, och medger att han har svårt för mycket av den moderna hårdrocken där attityd och aggression betyder mer.
— Det säljs mycket “dönarplattor”, som han uttrycker det, och menar sedan vidare att det som är bra alltid kommer att sälja.

ÖL OCH ROCK

Vad gäller den egna marknadsföringen har Million i Sverige hittills skött allting själva, medan deras skivbolag jobbar på ute i Europa. Genom ett nyligen etablerat samarbete med ett bokningsbolag i Göteborg med vida kontakter i Sverige hoppas man komma ut och få spela.
— Men det måste vara en schysst produktion med bra ljus och ljud, slår BJ fast.
Devisen verkar vara att “ut och lira så mycket som möjligt”. Men samtidigt beklagar Laneby den svenska alkoholpolitiken.
— Öl och rock’n’roll hör ihop, och finns inte bärs kommer inte folk.
Genom sitt danska skivbolag och skivinspelningen i Danmark har Million tillbringat mycket tid i landet. Och på nära håll kunnat studera hur mycket spelställen det finns i Danmark och fått bekanta sej med det berömda danska gemytet.
Målet för Million är att först och främst slå i sitt hemland, i andra hand kommer Danmark och Norge och sedan handlar det om övriga Europa.
En strategi som vore önskvärd för fler svenska band…