Abhinanda har hållit på sedan 1993. De kommer från hardcorestaden Umeå precis som Refused. De har släppt fyra plattor och räknas idag till ett av de bästa hardcorebanden i Europa. Groove ringer upp vokalisten José för att ta reda på hur det funkat med inspelningen av nya plattan där de experimenterat med stråkarrangemang.

– Vi ville testa någonting nytt och våran producent visste av en stråkkvartett. Så det blev stråkarrangemang på någon låt. Vi hade egentligen velat experimentera ännu mera. Men det fanns inte tid.
Så ni kanske kommer att utvecklas ännu mer åt det hållet?
– Nej, det tror jag inte. Vi tyckte bara att det var kul denna gång. Nästa gång är vi nog inne på något annat.
Blir det stråkar live då?
– Nej, det funkar inte så bra med stråkar live tillsammans med hardcoremusik, så det blir bara bandet live.
Ni är från samma stad som Refused. Är det ett problem, blir ni jämförda med dem, hamnar ni i skuggan av dem på något vis?
– Varför skulle vi göra det? Vi spelar hardcore och det gör de också. Vi är kompisar och har hållit på ungefär lika länge. Det går inte att hamna i skuggan på något vis.
Är ni också politiska som Refused?
– Inte alls. Vi skriver och inspireras av olika saker. Sedan är det upp till lyssnaren att tolka eller få ut det han vill av det vi gör.
Var det någon speciell våg som fick er att börja lira?
– Vi började spela efter att Refused satte igång. Men någon speciell våg var inte avgörande.
Inspireras ni av annan musik?
– Snarare tvärtom. Jag hittar ingenting bra som görs idag. Det är i alla fall väldigt svårt att hitta något intressant. Jag tycker att det är mycket roligare att lyssna på 70-tal musik. Deep Purple, Led Zeppelin och Kiss är väldigt bra, Van Halen också.
Stråkarrangemangen påminner faktiskt en del om Led Zeppelins senare 70-talslåtar.
– Kanske det. Hardcore lyssnar jag naturligtvis också på. Abhinanda försöker blanda 70-talsmusik med hardcore.
Ni har turnerat några gånger med stora amerikanska band som Biohazard och Sick Of It All. Är det speciellt att turnera med band som kanske har fungerat som inspiration för er?
– I början är det ju det. Men man vänjer sig vid det snabbt. Dom är där för att spela sina låtar precis som vi. Det blir vardag att turnera med dem till slut.
I september åker Abhinanda på Europaturné med start i Storbritannien. De spelar sig igenom Spanien, Tyskland, Frankrike, Holland, Belgien, Polen, Norge och även Australien. Jag frågar José vad som händer sedan?
– Vi kommer att åka på Sverigeturné.
Hur ser framtiden ut för Abhinanda?
– Vi kommer att hålla på så länge vi tycker att det är roligt. Vi har inga speciella ambitioner.
Har ni jobb vid sidan om?
– Ja det måste vi ha. Annars går det inte ihop ekonomiskt för oss.
Är det viktigt att ni framöver kan leva på musiken?
– Visst vore det roligt om vi kunde göra det. Men det är ingenting som vi går omkring och planerar. Det som händer det händer. Just nu är allting kul som det är.