Från rock till pop är steget ganska så rejält. Särskilt när det tas från debut till uppföljare. The Standards har gjort det i och med sitt nya album “Box of people”.

Inledningsvis gick det ganska snabbt för Standards. Från att ha bildats under sensommaren 1995 tog det bara ett halvår innan BMG fick deras kontraktssignatur. Ytterligare sex månader senare låg första plattan på skivdiskarna, lagom till 1996 års höstrusk. Lotta Jagarinac, sångerska i bandet, håller med om att saker och ting bitvis gick väl fort, när vi talas vid.
– Jag tycker nästan att allting kändes stressigt. Allt gick så jävla fort med skivkontraktet och så. Det kändes ofattbart att man överhuvudtaget skulle få spela in en skiva.
“Studion” där debuten spelades in var en källarlokal på Söder i Stockholm som bandet själv hade fixat ihop. Stressen, som Lotta pratade om, minskade knappast genom att dåvarande producenten Patrik Frisk jobbade med två andra artister samtidigt som Standards. Så från detta måste beslutet att spela in nya skivan “Box of People” i Tambourine Studios i Malmö varit lättfattat.
Att döma av det lilla jag hört från nya plattan, låter det verkligen Tambourine om inspelningen. I jämförelse med debuten känns det nästan som att lyssna på ett helt nytt band.
– Det är ju egentligen först nu som vi känner att vi hittat vårt sound, säger Lotta. Man hinner ju utvecklas och blir mer samspelta ju mer man spelar och repar. Så som nya skivan låter är så som vi vill låta. Och det är en ganska så stor skillnad.
Kommer skillnaden att märkas även live?
– Jo, det tror jag. Den största skillnaden skivorna emellan är att den nya betonar sången mer, den är ganska högt mixad i jämförelse med första där sången nästan dränktes i dist.
Om vistelsen i Sveriges Abbey Road har Lotta bara gott att säga. Särskilt samarbetet med Tambourines studiotomtar Mopeds fungerade bra.
– Det kändes så roligt att få jobba med kompetenta musiker. Mopeds-killarna spelade all blås, och de är ju bara så jävla duktiga. Vi utnyttjade verkligen chansen att få jobba med kunniga musiker nu när vi fick den.
Valet av studio var dock inte en renodlad utlandsfråga. Standards har inte lanserats utomlands, och verkar heller inte bli det nu heller.
– Inget är beslutat ännu, svarar Lotta när frågan kommer på tal. Skivbolaget har sagt att vi ska prova Sverige först. Vi får se vad som händer sen.
Vad som dock redan har hänt är att förstasingeln “One of these fools” blev vald till veckans singel av Andres Nunstedt i Expressen. Lotta var givetvis inte sen att uppskatta detta.
– Ja, det var verkligen skitkul. Jag blev superglad.
Den framgången renderade i Lottas fall i ett fång blommor av pojkvännen. Och det är ju en bra början om inte annat. Ett tecken på kommande framgångar månne?