Sverige har fullkomligt exploderat de senaste åren när det gäller dansmusik. Under hösten tog Disco Stockholm med sig eliten i Sverige och drog rike runt för att väcka upp danssjälen, men varje stad med självaktning har sina egna hjältar inom drum ‘n bass, house och techno. Eskilstuna är inget undantag och under Popstad kunde vi njuta av Mol.

Porrfilmstechno. Så har Mol valt att beskriva sin musik i förhandsinformationen. Mina tankar försvinner för ett ögonblick in bland Cicciolina och Sly Stallone som Italian Stallion till tonerna av sjuttiotalets mer misslyckade discoförsök. Och över allt ligger lukten av billiga cigaretter i ett rött porrsken. En slags nedvärdering av det som har varit. Problemet med Mol är att dom gör något som inte redan har varit. De tycker själva inte att de låter som något annat band i Sverige idag, men nämner Koop som bra svensk techno. Om man lägger ihop beatsen hos Luke Slater med galenskapen hos Black Grape når man kanske en bit på vägen. Själva nämner de Kraftwerk och Tom Jones som influenser. Men etiketten på den egna musiken är på väg bort. Nu är det mer komplicerade omformuleringar som gäller. Den ena musikern av två i Mol, Jens Ölander ger sig in i en längre utläggning angående huruvida Mol har mer gemensamt med en Super Mario på roliga svampar, än med porrfilmstechno. Du
hade chansen att avgöra om du lyssnade på P3 live-sändningar från Popstad. Under en halvtimma på fredagskvällen togs scenen i besittning – en spelning som fick publiken att jubla. Den enda som inte var helt nöjd var bandets grafiskt ansvariga, Tommy Carlsson, som hade problem med den tekniska utrustningen. Under Mols konserter visar Tommy egna filmer tillsammans med grafiska produktioner och allt synkas till musiken. Med honom på scenen finns övriga medlemmar; Joakim och Jens Ölander och Brenken på bas. Ibland är de fler; någon scratchar och ibland dyker David Lindh från Yvonne upp på gitarr.
– När vi spelar live vill vi ha rörelse och jäkligt kul. Det har man om man jobbar hårt. Sen har vi tagit med Brenken på bas för att lägga till mer funk i musiken.
Mol har spelat ihop sedan 1995, men alla har sysslat med musik under en lång tid. I slutet av 80-talet spelade de i synthband för att sen inrikta sig på dansmusik. Som Mol har de gjort runt 20 spelningar och remixat åt Superswirls. Med låten “Infrared Ridinghood” medverkar de i den svenska långfilmen “Ellinors bröllop”, låten återfinns också på en promo-CD från förlaget Jimmy Fun Music. De har också hunnit med att producera musik och gjort musik till en reklamfilm. Men än så länge står de utan skivkontrakt.
– Vi har fått erbjudanden som vi har avböjt av olika skäl. Men vi förväntar oss inte något stort efter Popstad. Vi väntar fortfarande på det förlösande erbjudandet som ska ta oss dit vi vill; ära och berömmelse.