Året var 1978, Magnus Tingsek, Mårten Dahl, Mattias Jeppsson, Charlie Arvidson och Johan Svensson föddes alla under detta år. Ungefär nitton år senare kom de på att det saknades något i livet. Great 78 bildades. Vad vore mer rätt?

I maj, för tre månader sedan, släpptes Great 78s debutsingel Brother på skivbolaget Ramblin Records. Skivan är producerad av Andreas från bandet Ben som ligger på samma bolag som Great 78.
Brother är skriven av Magnus Tingsek som sjunger i bandet. Låten handlar om Magnus bror som bor i samma hus som honom och om den respekt och kärlek man har till sin bror.
— Ja, singeln är nu äntligen släppt och i september ger vi ut en ep och bara därför kommer vi inte att spela ute särskilt mycket i sommar. Den enda spelningen vi nu vet om är på festivalen Tullakrok i Ängelholm, det är en schysst festival, berättar Magnus.

Great 78 formades i slutet av 1998 av medlemmar ur de splittrade banden Sideshow Bob och The Pang. I januari spelade de live för första gången och en demo-kassett producerad av Matthias Oldén, känd från bandet Logh, spelades in. Hjulen började på att rulla.
— Man kan väl säga att det blev mer skägg och mer rock, skrattar allihopa i bandet.
— Nu har vi hittat den mittpunkt som vi så länge har saknat. Vi fick kontakt med Ramblin Records genom vår gode vän Fredrik Nornemark vars kusin på den tiden jobbade som bandbokare på skivbolaget. Sedan tog det ett par demos för dem att verkligen falla för oss även om det nog fanns ett intresse för oss från början.
— En del andra bolag var intresserade, men man kan säga att Amors pilar förde oss till detta fantastiska Lundabolag, säger Magnus.

I januari i år kom så det efterlängtade skivkontraktet med Ramblin Records och nyligen startades ett bokningsbolag vid namn Power Play Management, som nu tagit Great 78 under sina vingar och ska hjälpa till att fixa spelningar. Även stallkollegorna EPs Trailer Park ligger på samma bolag och till hösten finns planer på en turné som förutom Great 78 skulle bestå av Ben och 1000$ Playboys — man får verkligen hoppas på att den blir av!

Great 78 kommer alltså från Lund som de tycker är en alldeles fantastisk stad på alla sätt och vis och de säger också att när det kommer till musik så bor de alldeles rätt. Det skulle inte kunna bli bättre. I Lund finns det väldigt många bra band. Ett band Great 78-grabbarna tycker att alla borde ha ögon och öron på är bandet Log, där Magnus gamla bandkamrat, Jens från Sideshow Bob är med och spelar (samt några medlemmar från det lika bra bandet The Pang).

Hur låter då Great 78? Grabbarna säger sig själva ha lyssnat på väldigt mycket olika musik under sina levnadsår och genom resan i det stora musikaliska landet har de snappat åt sig det bästa. Resultatet blir en slags mix mellan country och pop som ibland för ens tankar till Crosby, Stills, Nash & Young. Ibland när det svänger till extra kan man associera till Lemonheads eller Jayhawks. Allt med Magnus ljuva stämma till.

Har ni gjort någon bra spelning ännu?
— Vi har inte spelat så väldigt mycket ute ännu men ändå har vi hunnit med att få folk att älska oss. Den spelning vi kanske minns mest är den på Stortorget i Lund där vi hade vår releasefest.

Vad är drömmen just nu?
— Vår stora dröm är något som vi vet kommer att hända. Vi kommer att fortsätta som nu fast med mer skägg och en och en annan skandal och det kommer att leda oss någonstans…

Magnus, du var veckans babe i tidningen Silikons sommarnummer, hur kändes det?
— Det var ungefär som att dricka en himla massa bärs. Kicken varar bara en kort tid och sedan ångrar man sig dagen efter. Sedan är det i och för sig grymt gött att dricka bärs, ler Magnus.

Kommer ni bli flickfavoriter nu då?
— Vi hoppas på att bli både pojk- och flickfavoriter.