Historien om Lola Barbershop började någon gång under 1995. Först under hösten 1998 formades Lola Barbershop till det band de nu är och det var också då de satte igång att repa ordentligt.
Sommaren 1999 spelade de på hemstaden Östersunds stora festival, Storsjöyran, en spelning som de kanske inte är så stolta över, men recensionerna var i alla fall hyfsade.
I samma veva hörde ett skånskt litet skivbolag, Torpedo, av sig till killarna. Efter en hel del e-mailade och telefonerande kom båda parter överens om att släppa en singel på bolaget. Detta blev dock senare en ep vid namn Sportsman.

Någon vecka innan denna ep:n släpptes befann sig undertecknad på ett ställe i Uppsala för att se en spelning med Honey Is Cool. Och som förband fanns Lola Barbershop på plats och gjorde ett glatt intryck. Någon vecka senare fanns skivan i min hand och kärleken var ett faktum!

Anders Nilsson (gitarr och sång):
— Jag fick min första gitarr i julklapp efter mycket tjat när jag var sex eller sju år. Det var mina grannar som inspirerade mig att börja spela, de hade coola Kiss-, Twisted Sister- och Black Sabbath-skivor. Det dröjde dock fram till 10 års ålder när jag började i kommunala musikskolan och jag lärde mig spela, och ytterligare några år innan jag började spela i band och ta gitarrspelet på riktigt allvar.

Anders Johansson (gitarr, piano, och sång) berättar sin historia:
— Redan i unga år började jag spela klaviatur instrument typ orgel, piano. Mina största idoler var Jerry Lee Lewis och Billy Preston. Senare började jag spela gitarr och gillade band som the Ramones, Sex Pistols, Exploited och andra… Punken kom att betyda mycket för mig. Jag blev någon annan än killen som bara fanns där… Musiken blev ett sätt att hävda sig på.

Tredje medlemmen Per-Olof Stjärnered (bas och sång):
— Musikintresset har i alla fall hos mig funnits med nästan hela livet. Jag kommer från en rätt musikalisk släkt med många duktiga musiker och sångare. För mig började det väl när jag första gången blåste i en saxofon. Sen dröjde det tills jag bildade mitt första band innan det verkligen satte igång. Sedan dess har jag repat och repat.

Med i bandet, Lola Barbershop, finns också en trummis vid namn Andreas Nordström.

Per-Olof berättar hur det var i början:
— Det här med texter var från början inte så viktigt för bandet eftersom det inte fanns några som helst planer på en seriös satsning när vi började. Med tiden har det blivit allt viktigare. Om man kan säga något om vårt nuvarande textskrivande så är det att vi försöker beskriva känslor med så enkla och träffande ord som möjligt. Soul- och bluestexter har för mig och Anders varit en viktig inspirationskälla. De har en enkelhet och något okonstlat över sig som vi gillar. Överhuvudtaget kan man säga att det är mest jag och Anders som gör musiken även om alla sätter sin personliga prägel på den i replokalen. Tilläggas ska att vår trummis Andreas börjat skriva en hel del bra låtar på sista tiden.

Innan Lola Barbershop släppte sin ep hade de gjort en demo med tre av låtarna som finns på ep:n (Sandy, His First Guitar och Beach-party) samt fyra livespår. Ep-versionerna är i själva verket samma som de på demon. Någon annan demo har de inte spelat in.
Ep:n är som sagt släppt på Torpedo Records men det är oklart om det blir något mer släppt på bolaget.
I april ska killarna i alla fall in i studion och spela in fem nya låtar och om det resulterar i en ny singel eller en demo är inte bestämt. Alla i bandet hoppas dock på det bästa eftersom de tycker att det nya materialet är mycket bättre än det gamla:
— Vad gäller de nya låtarna så har de blivit lite råare men man kan också vänta sig en och en annan finstämd ballad. Naiviteten i de gamla låtarna har nu bytts ut mot misstänksamhet och besvikelse, men kärlek är det som det alltid handlar om, berättar trummis Anders.

Per-Olof berättar om andra framtidsplaner:
— De är väl, om man ska sammanfatta dem, att satsa så mycket som det bara går på bandet. Vi vill komma ut i landet och spela så mycket det bara går. Ett slutgiltigt mål är väl att kunna leva på musiken och få ge ut skivor regelbundet. Vi har precis spelat i Sundsvall och får en del spelningar lite här och var ibland. Vi har planer på att göra en liten turné men än så länge så är det bara planer.

När ämnet spelningar kommer upp börjar Anders J prata:
— En del spelningar går bättre än andra, men ibland har det faktiskt gått väldigt dåligt. Det viktigaste är trots allt energin och glädjen med en publik som lyssnar. Jag tror folk tycker om att se oss live för de flesta reaktioner har varit positiva.
Per-Olof tillägger:
— Spela ute är något som vi alla verkligen älskar och den glädjen över att spela är också något som vi hoppas att vi utstrålar från scen. Det är så många band idag som glömt orsaken till varför man spelar. Som tappat den grundläggande energin och glädjen som finns i musiken.

Meningen med Lola Barbershop, säger de själva, är väl att de försöker vara ett band som vi tycker saknas i det svenska musiklivet.