THE MOBILE HOMES
There Is No Place Like Away
MEMO 040

MESH
The Point At Which It Falls Apart
MEMO 032

Diverse artister
RETRONICS
MEMO 038

(Memento Materia/MNW Distr.)

En kavalkad av syntpop bjuder skånska Memento Materia på. I bolagets senaste paket finner jag tre syntalbum.
Det är väl egentligen bara Depeche Mode som kirrat tårtan i syntsvängen de senaste åren. I kölvattnet har de gamla syntgiganterna Kraftwerk hängt på och de är ju på alla sätt oslagbara vad gäller äkta syntmusik.
Svenska Mobile Homes är en produkt av Depeche Modes första framgångar och bandets samling There Is No Place Like Away sammanfattar dess historik och bandets bästa låtar. Hela 17 låtar och flera synthits är vad som bjuds. Bland hitsen hittar vi Feeling Better, Afraid, I Know I Will Die, Let This Be Forever m fl.
Bristolbandet Mesh har vi skrivit om tidigare i ettnollett. Nu har de utvecklat sin renodlade syntpop och tagit influenser från sin egen hemstads signum — trip hopen och grupper som Massive Attack och ett sentida Depeche Mode. Ett av de bättre syntpopbanden just nu!
Samlingen Retronics är det svenska 80-talet samlat i en popcornpåse fylld till bredden med 80-talsklichéer och extra smör. Här finns “originalen”, och fragmenten från filmen G; Nasa, Adolphson & Falk, Ratata, de slickade glitterpopbanden Secret Service och Fake, Sveriges New Romantic-hjältar Lustans Lakejer och Mockba Music och de något mer seriösa syntbanden Car Skid & Crash och Twice A Man — enligt mig landets bästa syntband.
Nästa retrosamling kanske bjuder på Tredje Mannen, Viva och bortglömda Cosmic Overdose.

Betyg: 4/5 (Helt OK)