PELÉ
Teaching The History Of Teaching Geography
(Rosewood Union, Delicious Goldfish, Union 009)

Två av medlemmarna från gladpopparna The Promise Ring har här, tillsammans med två andra, slagit sina kloka huvuden ihop och släppt sin första fullängdare. Alla som hört The Promise Ring anar kanske vart det lutar, men att förvänta sig en typisk Midweast-låtande historia från Pelé, är nog att hoppas på för mycket, även om rötterna lyser igenom. Instrumental-musik är istället dagens melodi, och enkla, upp-ryckande små godbitar i rask takt är vad lyssnaren bjuds på.
Låten Venice med sin klart spastiska trumtakt är den fräschaste, men A Car Full Of Japanese Gangsters och Ghost Cat ligger bara stenkastet efter. Om man räknar originalspåren. För de sista tre låtarna är nämligen remixversioner. Bakom remixlåtarna finner man rutinerade artistnamn som Bundy K Brown (Tortoise/Gastr Del Sol) och Mark Greenberg (Archer Prewitt), så därför är det kanske inte så konstigt att dessa remixer visar sig vara långt bättre än det resterande låtmaterialet. Kanske till största delen för att de inte är fullt så raka, ytliga och minimalistiska som originalversionerna. Och kanske för att de gör att skivan blir så väldigt mycket intressantare än om Pelé skulle kört hela loppet själva.

Ett ganska bra sätt att förhindra smilbanden från att brista av utmattning. Trots allt: En man kan bara klara av SÅ mycket glädje på en gång.

Betyg: 3/5 (cool)