LOOSEGOATS
Plains, Plateaus and Mountains
(Startracks / House Of Kicks, STAR 7640-2)

Från de fina villakvarteren och Gustavsgatan i Lund till den naturnära Silencestudion i Koppom i Värmland är skillnaden relativt stor, men långt ifrån dramatisk. Mer dramatiskt är då steget från vardagen här hemma till det som Loosegoats gjorde ett par veckor under slutet av förra året.
Bandet begav sig nämligen till Wisconsin i USA, där de tillsammans med producenten Brian Paulson slutmixade detta album. Och oj, oj, oj vad Loosegoats påminner om Dinosaur Jr, Superchunk och Pavement. Grupper som Brian mer eller mindre petat på och format i studion hemma i staterna. Hur mycket vi än tycker om Loosegoats, och hur amerikanska de än låter, kommer de inte upp i nivå med helylle-amerikanskan som återfinns hos exempelvis J Mascis i Dinosaur Jr och Stephen Malkmus i Pavement. Jag vet inte om jag kan säga att Loosegoats känns ärliga, vågade eller speciellt känslosamma som det ofta poängterats, men det går inte att släppa att Christian Kjellvander är begåvad. Ja hela bandet besitter en osvensk känsla, som egentligen bara hör hemma i USA.
Steelgitarrer, bred amerikansk dialekt och saftiga gitarriff har ju liksom ingenting med Sverige att göra. Spelar ingen roll hur tuffa Hellacopters än är, de har ju snott ALLT från moderlandet USA.
Jag vill inte tjata, men Loosegoats förtjänar all framgång de kan få — till skillnad från Hellikopters och Bullshit Babies. Här finns ju trots allt den svenska attityden, de svenska känslorna och den svenska kärleken. Vi gillar Loosegoats — stonerrockare, indiepoppare som hårdrockare.
Betyg: 4/5 (Helt OK)