Fanzinefloran tycks befinna sig i en slags syrefattig gråzon för tillfället. Jag har inte stött på några nyskapande, livskraftiga och speciellt intresseväckande fanzines under året som gått (med några få undantag). I förra numret speglade vi flera delar av den svenska fanzinescenen och lite har trots allt skett sedan dess, men det är bekanta namn vi träffar på.
Gänget bakom Benno har lämnat sina grundideal och tryckt upp sin Internettidning på papper. Detta kanske behövdes — de fyller en funktion precis som ettnollett gör, men majoriteten av innehållet i det aktuella debutnumret från maj kändes ganska inaktuellt när det kom. Bennokillarna — och ett par/tre tjejer — har kort och gott lagt över flera delar av materialet från Internetfanzinet Stokage till pappersprodukten Benno, vilket betyder äldre material med en viss uppiffning.
Debutnumret av Benno presenterade dock ett antal intressanta artister som Belle & Sebastian, Red House Painters och Calvin Johnson och mindre kända namn som Olivia Tremor Control och Helen Love. Artister man gärna läser om igen även om man haft möjlighet att läsa om dem på en datorskärm. Benno levererades i en snygg förpackning — om vi bortser från det gräsliga omslaget som sannolikt skrämt bort ett antal läsare som intresserar sig för snygg design och layout — och sett till innehållet i sin helhet har de lyckats ganska bra med intresseväckande artiklar som Stor Wales-special (som absolut inte är stor…), Kul att ni håller på (smått klantig rubrik på en artikel som handlar om kreativa små fanzines som borde få en sjysstare rubrik till sin rätt — här framstår ju Benno-Stefan som “storebror ser dig”) och den anspråkslösa artikeln Att göra-det-själv (som förmodligen syftar på benämningen Do-it-youself).
Artiklarna om åsikter och ställningstaganden med kolumnisterna Anders Ericsson från popbandet Mono, Doktor Kosmos och Magnus Boman känns mer eller mindre självklara och fullkomligt onödiga även om jag välkomnar en “debatt i musikvetarkretsar”. I det här sammanhanget handlar det mest om ÅSIKTER och åter ÅSIKTER och detta tröttar i alla fall ut mig ganska snart. Det måste ju finnas en lösning på all kritik och den borde också nämnas.
Av någon anledning så saknar jag annonser i Benno men vi ska givetvis se detta som någonting positivt. Att de sponsrar sin tidning med egna medel utan “onödig” reklam.
Jag ser med stor nyfikenhet fram emot det kommande numret som ska släppas i höst och som förhoppningsvis har tagit lärdom av bristerna i det första.
(Nicke Boström)
Benno Strindbergsgatan 54, 11553 Stockholm
Jag väntade länge på ett nytt nummer av det för mig tidigare obekanta fanzinet State Of Pop från Göteborgstrakten. Vid tillställningen Pop Dakar vid Universitetet i Stockholm dyker dock upphovsmannen Anders Dahlbom fram till ettnolletts lilla tidningsbord och presenterar sig. Anders har flyttat till Stockholm och förklarar att det har strulat till sig med tryckerier och att det har dragit ut på tiden med utgivningen av det nya numret av State Of Pop. Jag ville givetvis försöka hjälpa till, men hade inte möjlighet till detta för tillfället. Anders berättar dock senare via telefon att det ordnat sig med tryckningen. Ett antal veckor efter detta så kommer det nya numret av State Of Pop genom brevinkastet på ettnollett-redaktionen. Det är tydligt att det varit bråttom med tryckningen av materialet. Den snabbkopierade tidningen är tydligt märkt av den dåliga trycksvärtan, men detta inkräktar dock inte speciellt mycket på det i övrigt mycket kompetenta innehållet.
Sida efter sida presenterar stolt upp ambitiösa och välskrivna intervjuer med idolerna Stuart Staples i Tindersticks, Dean Wareham i Luna, Jason Pierce i Spiritualized, Bill Doss och Scott Spillane i Olivia Tremor Control, Edwyn Collins, Bernard Butler och Matthew Sweet. Mycket läsvärt att hämta. Jag är dock tveksam till uppradningen av intervjuer. Det tjocknar lite i pallet efter en tids läsning med enbart intervjuer. Jag välkomnar ett andrum i form av små tipssidor, eventuella recensionssidor och en och annan avvikande artikel om annat intressant i musikgenren. Jag utgår från att nästa nummer kommer att bli betydligt snyggare plus att innehållet luftas upp en aning med lite annat matnyttigt.
(Nicke Boström)
STATE Of Pop c/o Seiberlich, Bondegatan 11, 116 23 Stockholm
Det finns, vad jag vet, fyra syntblaskor ute i landet: Release, Zynthec (som vi speglade i förra numret), Novelty och den, för min del, nya bekantskapen Sauna. Så mycket bastuläsning är det inte i Sauna och finska syntband dominerar inte heller. Den snyggt producerade tidningen levereras tillsammans med en cd-samling — påklistrad på konvolutet — med diverse syntband och man får mycket för pengarna (29 kr) om man investerar i tidningen. Vill man läsa om syntpop och Sisters Of Mercy, Elegant Machinery, In The Nursery, LCD och bland andra Nasa (yes, de har släppt en samlings-cd) så är det rena julafton. I höstnumret kan alla syntvänner se fram emot artiklar om och med Front 242, Skinny Puppy, Statemachine och Arcana.
(Nicke Boström)
Sauna Magazine, Södra Esplanaden 31, 343 32 Älmhult sauna.home.ml.org
Frisko är ett äkta litet fotostakopierat fanzine gjort av de två unga tjejerna Marie och Lena från Upplands Väsby utanför Stockholm. Tonvikten ligger på indiepop och rock, favoritbanden är bland annat Radiohead, Sideshow Bob och Spiritualized. Det har allt det där som små, unga fanzines ska ha, på både gott och ont. Entusiasmen och den sanna kärleken till musiken är svår att ta miste på. De skriver fem sidor om ett demoband, åker till festivaler bara för att se samma svenska band förtionde gången och de älskar det och skriver om det. Tyvärr känns en stor del av materialet väldigt inaktuellt. Det senaste numret, #4, som kom uti maj innehåller såväl årsbästalistor som konsertrecensioner från december och det är ju inte så att man springer benen efter sig för att få läsa vad tjejerna tyckte om Monostar på Fritz Corner i mars. Ta bort, eller minska åtminstone ner kraftigt! Två andra saker som skulle kunna förbättras utan någon större ansträngning är bildkvalitén och korrekturen. Bilderna kan enkelt bli finare om man bara lämnar in dem för rastrering (kostar inte så många kronor och finns på de flesta kopieringsbutiker), detta gäller även de småroliga formulären som alla band får fylla i, som knappt går att läsa. Vad gäller korrekturen säger jag bara en sak, läs texterna ordentligt! Läs varandras texter, läs era egna texter igen och låt föräldrar, kompisar och lärare läsa texterna innan ni trycker dem så blir ni av med de hundratals slarvfel som konstant irriterar i texterna. Rätta till detta, och Frisko är en riktigt kul liten tidning.
(Gustav Gelin)
Frisko c/o Marie Lindfors, Humlevägen 5, 194 66 Upplands Väsby
Lämna ett svar