PROPELLERHEADS
Decksandrumsandrockandroll
(Wall Of Sound/Virgin, 845614-2)
cd

Alex Gifford och Will White i Propellerheads har tidigare släppt ett antal hyllade singlar som Dive ep och Take California, varav den senare finns med på denna, deras första fullängdare. Med finns också deras bidrag till den senaste Bond-filmen i form av låten On Her Majesty’s Secret Service. Och efter en genomlyssning känns det så självklart att det är just de som fått i uppgift att tolka agentens senaste äventyr. För mig känns nämligen många av låtarna som ledmotivet till en hårdkokt deckare och jag tänker ofta på Beastie Boys video och låten Sabotage med sina biljakter, mustascher, polisonger och andra element från 60-70 tals deckare.
Propellerheads är skickliga på att snickra ihop beats och få fram funkiga basgångar, men i flera låtar sker för lite förändring för att göra sig förtjänt av att lämna dansgolven. Bästa undantagen är History Repeating med Shirley Basseys säregna nattklubbsröst och ovannämnda On Her Majesty’s Secret Service. Båda har storslagna stämningar och utpräglat filmiska ljudbilder.
Gillade ni någon av deras tidigare singlar är skivan ett säkert köp, men ni som gillar History Repeating bör varnas att denna har ett mer popliknande arrangemang än resten av skivan och står på så sätt ut från mängden.

betyg: 3