I Piteå finns inte bara pappersbruket, pitepalten och landets enda Paltzeria (pizzeria med endast pitepaltar som huvudrätt kan man säga /red.). Förutom Popsicle och Merrymakers finns en yngre generation musiker som idag blandar allt från hardcore till pop i sin musik.

De två dominanta banden är skahardcorebandet RANDY och popbandet STARMARKET och båda spelar i varandras band, så man kan säga att dessa två grupper är de enda som existerar i dessa genrer i Piteå.

Här så riktar vi in oss på Starmarket som släppt två demokassetter fullmatade med gitarrpop. Det är relativt lätt att dra paralleller med Skellefteå-scenen och deras flaggskepp till bolag, A West Side Fabrication. Flera likheter i soundet återfinns hos Starmarket, det är en typisk form av Norrlandspop och man tänker på Popsicle, Bear Quartet, A Shrine och Puffin.
Det främsta kännetecknet i Starmarkets musik är dock blandningen av ren pop och crossover-ackord, ja, enligt dom själva så var det i alla fall Beatles och hardcore som förenade gruppen.
Halva Starmarket spelar i Randy som extra kul grej och det förklarar ju en hel del av deras influenser.

Jag frågar Fredrik Brändström i Starmarket hur det hela började egentligen?
— Innan Starmarket så spelade vi aktivt i andra grupper ett par år, så vi hade en viss erfarenhet innan vi körde igång, vilket var en klar fördel.

Hur är det med musikklimatet i Piteå med omnejd? Och hur är det med sk. “Straight edge”-band?
— I Piteå är inte den sk. “Straight edge”-rörelsen (extrem rörelse för vegetarianer som gillar hardcoremusik) så stor, men i Umeå där jag tillbringar mycket tid numera (Fredrik studerar i Umeå) är den desto större vilket man kan tacka Refused för. De har betytt rätt mycket för hardcore scenen häruppe överhuvudtaget. En del av oss lyssnar mycket på sån typ av musik och det finns faktiskt flera bra “Straight-edge”-band typ Gorilla Biscuits, Shelter och Earth Crisis. Randy är annars Piteås kändaste band, Popsicle och Joakim Niels räknas inte. Jag spelade i Randy ett tag och min lillebrorsa tog över efter mig. Fredrik G och Stefan medverkar i bandet just nu och dom spelar i Starmarket.

Vad har ni i övrigt för typ av influenser, du har nämnt att ni gillar Beatles?
— Ja, vi gillar Beatles. Annars är det svårt att peka på direkta influenser. Vi har en förkärlek till amerikansk musik. Från England kommer inte mycket av värde numera. Folk har påpekat att vi låter som Sugar och Buffalo Tom, men dom grupperna är vi inga stora fans av. Själv lyssnar jag på band typ Superchunk (gudar!), Bitch Magnet, Polvo och American Music Club. Vi lyssnar gärna också på band som The Posies och NOFX. Dessutom så tycker vi att Bear Quartet och Fireside är två av Sveriges bästa band. Om man kollar in läget nedanför Umeå så finns inte så mycket att hurra för i musikväg, kanske Bob Hund då… Vi skulle klara oss rätt bra utan södra Sverige… he he…

Ja, det ligger en hel del i det påståendet, men om man nu talar om svenska band i sin helhet så ser ju situationen rätt så bra ut just nu, och jag måste säga att vi ligger bra mycket bättre till än våra grannländer och exempelvis tyskarna.

Vad gör man i Pite på fritiden förutom att spisa pop eller hardcore?
— I brist på annat går man ut på helgerna vilket är kul ibland. Vintrarna i Piteå är ganska tragiska. I övrigt så är musiklivet stendött, åtminstone verkar det så. Eftersom det inte finns ställen att spela ute på så är det svårt för nya band att få uppmärksamhet. Annars så dricker vi helst folköl när vi vill festa, det är gott och billigt, men det är främst bäst för att slipper planera sina inköp, det är bara att fara förbi närmaste bensinmack när festlusten faller på. Av systembolagets sortiment föredrar vi ljust öl helst amerikanskt typ Budweiser, sällan sprit.

Och på tal om era kommande händelser, blir det något nytt på demofronten, några framtida utgivningar på platta?
— Vi har material för en fullängds-CD och vi är redo för att släppa ut vårt material bara ett lämpligt skivbolag hör av sig. Vi skriver nya poplåtar hela tiden, det rasar fram nya grejer i ett rasande tempo.

Fredrik Brändström spelar dessutom i Umeåbandet BLITHE som är inne i studion just nu för en ny platta senare i början på nästa år. Är du sugen på Starmarkets grejer så är det bara att hålla gluggarna öppna.