Svenskt band som gjort tre vinylplattor, alla med en klassisk pin-uppas på konvolutet, en medlem med ett förflutet i The Nomads, samt att de på den nya plattan “Reflections Of…” har blivit en trio och har lämnat garagerocken för en mer Hendrix / Cream-influerad stil. Vilka?

Jovisst, Dirty Old Men, eller D.O.M. som de numera kallar sig.
Bandet bildades 1986 av Nomads-avhoppade Tony Carlsson, som slog sina påsar ihop med Janne “Jie” Zelf (trummor) samt gitarristerna Felix Kruse och Anders Jörlid. 1987 spelade de in 12″-EP:n “Need Love, Too”.
Olle Boson, som nu ersatte Anders, hade redan 1978 gjort ett improviserat friformsuppträdande med Tony och Janne under namnet Nevennind.
1988 kom LP:n “Fertilization”. Felix lämnade bandet och åkte till Halmstad. Sedan dess har D.O.M. varit en trio och i slutet av 1992 spelade de in sin, i mitt tycke, bästa platta kallad “Reflections Of…”.

PIN-UPPOR OCH MICKTEKNIK

Jag bad Olle berätta om inspelningen av senaste plattan.
— “Reflections Of…” är inspelad under väldigt enkla förhållanden i replokalen med en fyrakanals-porta. Vi ägnade största delen av tiden att experimentera med mickplaceringen, vi använde nämligen bara två.
Varför har D.O.M. alltid en naken brud på omslaget?
— He he, det är Janne som gör omslagen och loggan. På första plattan passade den gamla pinup bilden med titeln, sedan har han hållit den linjen. Sista plattan var vi lite tveksamma men nu blev det så. På, nästa blir det ingen.
Musikaliskt har ni gått från garagerock till Hendrix / Cream-inspirerad 70-tals hårdrock. Hur kommer det sig?
— Idéerna har väl alltid funnits, men inte fått utlopp förrän nu. Vi insåg att något måste hända. Man tröttnar på garagerocken.

VINYLENS RIDDARE

Efter tre tolvtums vinylare som inte finns på CD är man nästan benägen att kalla D.O.M. för vinylens riddare. Nå Olle, varför bara vinyl?
Det är väl dels romantiskt och så passade det liksom hela produktionen — både sound och omslag. Men visst, det är nog kommersiellt självmord på ett sätt. “Reflections Of…” blir sista vinylen.
Vi kommer eventuellt att spela om det och lägga till fyra låtar eller gör fyra-fem låtar på tre-fyra minuter, utan att kompromissa bort själen men ändå gå bolagen till mötes. Vi får väl hänga med i tiden för en gångs skull. På livesidan däremot kan det hända vad som helst.
Vad gäller medlemmarnas influenser är de minst sagt varierade. Olle är uppväxt med Zeppelin, Purple och Kebnekajse, Tony är garagemannen i bandet med influenser som Roky Ericson och till sist Janne är inne på experimentell musik som King Crimson, Gong, Jack McDuff m.m.
Avslutningsvis kan tilläggas att Olle turnerar med Tone Norum och Slim och är den ende i bandet som försörjer sig som musiker.