En av de verkliga veteranerna på den Svenska musikscenen MIKAEL RICKFORS har återigen varit ute på en Folkparksturné. Liksom på senaste Lp’n består hans eminenta kompband av MIKAEL ANDERSSON – Gitarr, MATS OLAUSSON – Keyboards, MAX LORENTZ – Hammondorgel, OLA JOHANSSON – Bas och JOHAN ÅKERFELT – Trummor.
MICKE som har hunnit med mycket under sin karriär har nu också hunnit med att spränga 40års vallen. Efter några år med Engelska THE ROLLIES och nästan 15 år som soloartist har han uppnått sin största framgång hittills med Lp’n ”Vingar”. BACKSTAGE fick en kort pratstund med honom före spelningen i Bengtsforsparken Valhall.

När började du att spels Gitarr? Har du någon musikalisk utbildning?
Jag var väl 12-13 år när jag fick en gitarr av farsan. Jag gick och försökte lära mig noter men i den åldern hade jag svårt att koncentrera mig. Allt eftersom tiden har gått sedan dess har jag inte tyckt att det har varit någon idé.

Berätta lite om dina första band!
Först hade jag ett band som hette CATNICKS. Killarna i det bandet gick på Adolf Fredriks musikgymnasium i Stockholm. Vi höll på i ungefär ett år. Efter det satte jag ihop ett band som fick namnet BAM BOOM. Vi höll på i några år och släppte några singlar. På den tiden gjorde man inte plattor på det sättet som idag. Vi turnerade en del i Sverige och ute i Europa.

Hur kom det sig att du hamnade i Engelska THE HOLLIES?
Bam Boom spelade förband åt dem i Göteborg. 1970 måste det ha varit. Ett år senare ringde de till i mig. Deras sångare hade slutat så jag blev erbjuden att ta hans plats. Under de två år jag var med jobbade vi konstant. Jag var med på två Lp-skivor som släpptes och en tredje som nästan var klar när jag slutade. Det blev även en mängd singlar. Vi turnerade jorden runt några varv också.

Varför slutade du med dem?
Jag tyckte inte att det var kul längre. Ska man jobba så intensivt så måste man till 100% vara tillfredställd med den musik man gör, samma sak gäller kamratskapet. Det funkade helt enkelt inte. I och med att de hade hållit på så länge så spelade det ingen roll hur länge jag hade varit med i bandet, jag var fortfarande en nybörjare, en utböling. Det kändes trist.

Vad fick dig att starta en egen solokarriär efter den perioden?
Jag hade egentligen tänkt att lägga ner det här med musik. Höll upp några år. Jag har ju jobbat periodvis. Ibland får jag lust och då jobbar jag i några år. Sedan lägger jag av och gör något annat. Efter att ha hållit upp i ett par år träffade jag en kille, en ljudtekniker med egen studio, som bad mig komma ner och göra en demo. ”Det kan jag väl göra” sa jag. I samband med det träffade jag en kille som heter HASSE HUSS. Vi började att skriva låtar tillsammans. Sedan blev det den ena plattan efter den andra av bara farten. En 8-9 skivor tror jag att jag har gjort.

Hur vill du själv beskriva din musik?
På något vis är det R & B i botten om man ser till sångfraseringar och sånt. Man kan väl säga att det är Rock av något slag.

Har du något speciellt budskap i dina texter?
Det är ungefär samma budskap som i Soul, R & B och Blues. Det är inga djuplodande analytiska texter. Jag försöker att förenkla det så mycket som möjligt för att få plats med så mycket feeling som möjligt. Ju knepigare det är desto kallare blir det enligt mitt tycke. Det behöver ju inte alls stämma men jag tycker så.

Hur mycket har Lp’n ”Vingar” sålt?
I Sverige har den sålt ungefär 200 000 ex. Det är min största framgång i Sverige.

Har du haft större framgångar utomlands?
Jag har kanske inte haft personliga inspelningar som har sålt så mycket. Däremot har jag haft mycket inspelningar av mina låtar av framförallt Amerikanska artister som t.ex CYNDI LAUPER, RICHIE HAVEN och SANTANA.

Hur har de fått tag på dina låtar? Är det genom skivbolagen?
Det vet jag faktiskt inte. Som regel brukar man inte göra det genom skivbolag och gör man det så fungerar det nästan aldrig. Jag tror att t.ex SANTANA hörde min platta någonstans i Staterna och på så sätt blev han intresserad. Det är nog så det går till för det mesta.

På dina tidigare plattor har du sjungit på engelska. Hur kom det sig att du gjorde denna skivan med svenska texter?
Jag kände mig inte motiverad att göra en Lp till på engelska. Det ska kännas ett sug och en lust i det jag gör. Att jag tidigare hade gjort så många skivor på engelska var nog förmodligen ytterligare en motivation till att göra den på svenska.

Du har ju inte bara legat högt på försäljningslistorna utan även på Svensktoppen, Tracks etc. Hur mycket har listframgångarna betytt för dig?
Det är ju ett jobb. För mig personligen spelar det inte så stor roll. Däremot spelar det en väldigt stor roll för mitt kneg, mitt jobb. Det gör det så att säga lättare. Man kan vila mellan Lp-inspelningarna, turnéerna osv. Det har man råd med.

Hur har Folkparksturnén gått hittills?
Det har väl gått sådär. Vi har haft ett genomsnitt på 2000. Ikväll är det 14:e spelningen. Vi har 22 kvar.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
När turnén är slut ska jag göra filmmusik till ett par långfilmer. Det är en Svensk och en utländsk film. Den Svenska filmen görs av en kille som heter JAN MATTSSON och den utländska av HERBERT WESLIE.

Till sist har du några mål som du strävar mot med ditt musicerande?
Det är att komma dithän att man kan sjunga lika bra som man vill kunna sjunga. Man får ta det stegvis ungefär som en gitarrist som har en dålig gitarr. Han får hela tiden råd att köpa en bättre och bättre gitarr. Ungefär så känns det. Man kommer i samklang med sig själv. Jag tycker inte att jag har nått riktigt dit jag vill men jag strävar hela tiden ditåt.