Blackmail är ett nytt namn inom Göteborgsrocken, men gruppen har dock hållit på länge trots att grabbarna inte är gamla. De hade sitt jungfrugig sommaren 1988, och sedan dess har de spelat i olika konstellationer med olika namn. Mest kända var de som Mentalica. När gruppen splittrades i höstas fortsatte Robert, Jens och Danne under namnet Blackmail.

De har influerats av allt från Hendrix, Pink Floyd, Alice Cooper, Attentat m fl, till Sator och Soundgarden. På den demo de spelade in för ett år sedan (som Mentalica) finns t ex “Känslor för dig” blueskänsla, och rockösiga “I brännvin skall du bada” med deras typiska klacksparkshumor. Humorn är också tydlig i deras rockversion av “Ja må hon leva” på Folkteaterns CD Hjältar. I dag är soundet ännu tyngre och tuffare.
Blackmail tar inte särskilt allvarligt på någonting – i varje fall inte i sina texter. En av deras nya låtar, Hostage Paid, anspelar på utpressningstemat. Själva funderar de på att kalla sin musik för “Red Milk Metal”, med syftning på ett aktuellt fall. De som absolut vill sätta etiketter får kanske skriva “Punk-blues-jazz-funk-rock…”. Någon ny demo har de inte hunnit göra. “Vi har haft fullt upp med att skriva nya låtar och repa in sång till de gamla, för att så snabbt som möjligt komma ut igen. Men vi funderar på att göra en live-demo.” Med över 50 spelningar i ryggen är de ett rutinerat live-band som älskar att spela ut för fullt. “Stort artisteri” skrev GP t ex om deras framträdande i Rockslaget i våras. Nyligen gjorde de succé i sin nypremiär som Blackmail på Alla Helgons Rock i Musikens Hus. I höst skall de också tävla i Rock-Knock och i LIFE:s rockbandstävling. De som ännu inte har hört dem har chansen fredag 22/1 på Valvet. ML