Första gången jag träffade domedag-redaktörerna Andreas och Per var på Arvikafestivalen ’97. Det var väl kanske inte ett så jätte-intelligent samtal eftersom alla var relativt fulla, men jag köpte i alla fall ett nummer av tidningen och fattade tycke för skiten. Sen dess har grabbarna lyckats skrapa ihop två nummer till. Eftersom dom verkar vara trevliga typer (känner dom ju inte…) och Doomsday mag är ett av få fanzines i Sverige som faktiskt är bra, så tyckte jag att det var en bra idé att göra en intervju. Det är Andreas som har svarat på frågorna. [Jocke]

1. Tja, hur är läget?
Jovars det knallar väl tror jag. Jobbar, äter, sover, går på spelningar, dricker öl ungefär, ser på Tv. Vanligt skitliv ungefär. Nä, men det är väl schysst tror jag, för det mest i alla fall. Lite bitter är man ju om man skall vara helt ärlig, men man ska väl inte klaga!

2. Du/ni har väl flyttat till Göteborg om jag fattat rätt? Ledsnade du/ni på Kristinehamn eller?
Jo, det stämmer ganska bra att vi har flyttat till Sveriges framsida. Jo, det är ju schysst tycker jag. När man har bott i en småstad förut där alla vet vem man är och vad man gjort för dumheter är det jävligt schysst att bara vara en i mängden och sen så finns det ju lite mer möjligheter här nere också. Man kan ju välja var man ska gå ut och det är oftast ett par bra spelningar i månaden. Sen så kan man ju som jag få ett jävligt bra jobb också. Det är nästan det bästa… att man fått ett bra jobb som man inte har ångest över att gå till. Varför? För att det inte är hälsosamt att bo i Kristinehamn, man blir tokig, får spel och blir jävligt frustrerad över att det inte finns ett piss att göra. Sen så hade typ större delen av min bekantskapskrets flyttat hit, så det var inte så lockande att sitta med ett skitjobb och väldigt lite umgänge. Att flytta från Kristinehamn tror jag är det bästa som jag gjort. Sen är det ju jävligt coolt att bo i förort också, skottlossning och knivslagsmål titt som tätt!!!

3. När startade ni upp Doomsday mag och varför?
Grunderna till Doomsday lades någon gång under 1995, då min kompis Jacob och hans klasskamrat Magnus tyckte att Sika och Finn var jävligt cool och helt sonika bestämde sig för att slängs ihop ett litet zine. Magnuskillen hoppade av och jag hängde på istället. Till en början så var det mest på skämt. Oseriösa intervjuer med dumma frågor osv. Första numret kom ut i mars -96 och ärligt talat var det inte alls så jättebra eller snyggt. Till nästa nummer tog vi med Per och Fredric och det var väl då som jag “fattade tycke” för det här med fanzine-makeri. Varför? Ja… hade inget annat för mig, gillade punk, men fick aldrig vara med i några band så jag skrev om skiten istället.

4. Vad hände med Tintin-serien som ni hade i tidigare nummer? Jag måste tyvärr erkänna att jag tycker att tidningen inte håller samma klass utan denna underbara serie…
Ja du, det kan jag faktiskt hålla med om. Jag får väl skylla på Peter, som jag bor ihop med förresten, som inte har tillverkat några nya. Han gjorde nån på dator med in-scannade bilder och så, fast den försvann. Ska försöka övertala honom att tillverka några nya. Man får se hur det går. I och för sig har vi ju med lite andra serier nu som en polare till oss som heter Markus Ivarsson gjort. Han brukar vara med i Mega Pyton och Mad, men de är ju inte lika bra som Tintin-serierna, eller det kanske de är!?

5. Ni var väl fyra som höll på och pillade med tidningen ett tag men inte i det senaste numret, vart tog dom andra vägen?
Jo, vi var ju en hel armé ett tag. Först var det ju Jacob som startade upp skiten, men han tröttnade på punk och hade liksom ingen motivation för att fortsätta. Men han bidrar med lite saker ibland, som är jävligt roliga, men som sagt han har andra saker för sig. Sen var det ju Fredric Andersson som slutade efter 2:an pga att han tyckte det var roligare med bilar och gabba-techno. Han har tjatat om att han ska göra lite grejer till nya numret men det verkar inte heller som om det bli av. Förresten har vi fått förstärkning av en kille som heter Jens, som har gjort lite intervjuer som vi har haft med i tidigare nummer. Deche-Charge bland andra. Han och Molin har massa planer så det bli säkert intressant. Den som lever får se, det är ju ändå jag som är bäst!!!

6. Jag antar att ni har snott namnet “Doomsday” från Discharge-låten med samma namn? Varför löper ni inte hela linan ut och snor loggan och krigsbilder på omslagen också?
Det är faktiskt Ice-T låten Doomsday som vi snott namnet ifrån. Discharge, jävla skit… usch. Eller ja, det är ju Discharge vi snott det ifrån. Har faktiskt letat efter Discharge-typsnittet fast jag hittar det ju inte och jag blir jävligt förbannad. Fast vi skulle inte använda det för det i och för sig. Krigsbilder går fetbort. Vi kör på Fantasy-stuket, det är det råaste. Fast alla försöker ju apa efter oss!

7. Har du hört Unholy grave? Galna som satan eller hur!?
Har faktiskt inte hört dem, men är de galna som satan så låter det ju rätt lovande. Tror jag skulle få ett blandband med dem, så man får ju se hur det låter. Vad tycker du om Sayyadina då? (Det jag har hört lät schysst som satan /Jocke) Dom är ju grisbra, bästa manglet på mycket länge. Kolla in Melt Banana också för fan, galna jappar son noisar och är helt tokiga!

8. Hur har tidningen förändrats sen starten?
Det är ganska stor skillnad faktiskt. I nummer 1 var det jag som gjorde all layout och då såg det ju ut som skit, inte helt oväntat. Intervjuerna var bara blaj, och det var inte så mycket seriösa grejer. I och med 2:an hämtade jag rätt mycket inspiration från Pie Mag och Paska Mag, och i och med detta, så blev det ju genast bättre intervjuer och mer nykter layout, men fortfarande rätt fult. Till 3:an böljade Per göra mer layout och han är rätt noga med att det skall vara snyggt, så det blev bara bättre och bättre. Intervjustilen blev ännu mer seriös men utan att tappa humorn, vilket alltid varit det som vi varit mest nöjda med. Nu för tiden gör Per nästan all layout och kommande nummer skall det mest vara datagjort, stora planer har han tydligen det där jävla säret, det kommer nog bli bra. Intervjuerna nuförtiden är genomtänkta och mer intressanta än tidigare vilket kanske beror på att det tar ganska lång tid att göra dem, i alla fall för mig (borde inte ta 2 månader att göra 1 en intervju men va fan).

9. Jag tycker att tidningen blir flashigare för varje nummer, är det ett medvetet drag för att visa att ni har mognat och är tröttnat på punken och kaoset?
Ja det är väl ett medvetet drag, som jag skrivit ovan. Tycker det är roligare när det är snyggt. Själv gillar jag mest snygg och lättläst klippa och klistra layout. Man blir ju jävligt trött och omotiverad att läsa ett zine som ser ut som skit och som är alltför rörigt. I och för sig är det likadant när man läser ett cleant zine utan variation med bara spalt på spalt. Mognat? Ja. Tröttnat på punken? Nej. Ska det vara kaos skall det vara snyggt.

10. Spelar du/ni själva i något band eller är ni wannabees som inte kan lira nåt instrument och gör tidning istället?
Vi är helt klart wannabees som gör tidning istället eftersom vi är ganska kassa på att spela. Har kört lite med oseriösa band, som vi typ repat med 1-2 gånger. Sjöng faktiskt i ett band som hette Kråkvrövlers, vårt mål var att komma med på en comp-tape, och det gjorde vi. Det var 3 ackords oi, inspelat i replokalen. Rätt kul faktiskt. Har planer på att bilda nått standardkängband men det blir nog inget med det. Men se upp för mitt hiphop-projekt (Dj Dental feat. Mc Floss/Tandborstar Crew, hehe) som kommer någon gång när jag hittat nån som kan göra beats. Det kommer att krossa, hehe…

11. Jag gillar 80-tals rullar… Gör du det? Har du/ni några favoriter och varför?
Jag gillar också 80 rullar, helst actionfilmer. Sen så är jag ju helt torsk på collegefilmer också. Hade en favvo när jag var mindre som heter “Hot Moves”. En riktig beachfilm. Kolla på the-nudebeach-i-storkikare-stajl ungefär. Skitbra. Kommer nästan aldrig ihåg vad filmer heter, men Tillbaka till Framtiden-rullarna är ju kalasbra och Karate Kid. Bästa filmen annars är ju helt klart Dazed and Confused eller High Fidelity. Sen så ser jag fram emot Sagan om ringen-filmerna jävligt mycket!

12. Ärligt talat Andreas, har du hånglat upp Sara Werner?
Lilla Sara ja. Tyvärr måste jag säga att jag inte har hånglat upp henne. Men enligt rykten har du ju gjort det, ditt as. Snor du min brud eller, ska fan spöa dig ditt lilla sär!!! (Nä, jag har inte hånglat upp henne, vart har du fått det ifrån!? /Jocke) Jag och en kille som heter Zeb träffade det lilla livet på Arvika för några år sedan, men lyckades inte få henne att falla i fällan. Sara, maila mig bruden. Vi kan gå ut och ta en latte… (va som fölk och beställ kaffe med mjölk).

13. Hur kommer det sig att Opposition var ett så jävla ruttet band?
Antagligen för att dom hade en skapligt mongoloid sångare, som satsar mer på sin punkimage än på sången. Gött att dom inte finns längre tycker jag (Det var ju bra att Per recenserade skiten, eftersom han är den enda med hyfsad smak när det gäller mangel!!! 🙂 /Jocke). Dålig d-takt tycker jag också. Bränn skiten!!!

14. Hur skulle ditt/erat dröm-nummer av Doomsday mag se ut (band, artiklar etc)?
Se kommande #5, det kommer vara mitt drömnummer. Nej, hmm. Intervjuer med… det var ju skitsvårt ju. Judge säger jag i alla fall, Sick of it all, Nirvana, Life of agony, Björk, Melt Banana, Scott Ian från Anthrax/S.O.D, Mike Patton, Good Riddance och Propagandhi för dom lyssnar jag på jävligt mycke nu + nåt obskyrt spräckmangelband. Turnédagbok av Anal Cunt, Dennis Lyxzén om sitt kokain missbruk, Tool diskuterar taktbyten med Meshuggah, på sängkanten med Katie Holmes (Dawson’s Creek), samt nåt mer konstigt. Jag vet inte, ställ inte så jobbiga frågor!

15. Varför envisas ni med att ta med en massa skitband i varje nummer som man aldrig har hört talas om?
Antagligen för att vi tycker dom “skitbanden” är bra och för att folk borde fatta vad bra dom är. Ok, en del band som vi intervjuat kanske man inte tycker är så jävla bra nuförtiden men en gång i tiden har man ju faktiskt gillat dem. Varför tar du själv med de band du har i ditt zine, varför intervjuar du mig? (Enbart för utfyllnad! /Jocke) Intresse kanske, va va va va!

16. Det är ju coolt och inne att tycka skateboards är schysst inom “punkscenen” nuförtiden. Vad tycker du/ni om denna aktivitet och åker ni själva kanske?
Jag tycker det är skitkul. Åkte mycket när jag var mindre. Fan, köpte faktiskt en ny bräda för någon månad sedan och det är skitkul att åka. Är ju inte så bra direkt, men va fan. Man ler ju lite grann när man ser att band som ETA, Tragedy mfl har massa gamla skatebilder på sina plattor. Ja gillar’t!

17. Varför valde du/ni att åka till Hultsfred och supa istället för att åka till Göteborg och kasta gatsten på polisen i somras?
För att jag struntade i att åka till Roskilde i år och för att det var länge sedan som jag var på Hultsfred. Ångrar inte att jag åkte en enda sekund. Hade i och för sig inte behövt åka till Göteborg för jag bor ju här (här märker vi ord se’ru). Skulle varit kul att vara med, men några gatstenar hade jag nog inte kastat. Min kompis Ola, var typ 3 meter från Hannes när han blev skjuten. Rätt otäckt måste jag säga. Det är ju trots allt rätt kul att sitta på en åker i 4 dagar och supa skallen av sig och göra andra dumheter. Träffa massa särigt folk man inte träffat på länge och olusta mest hela tiden. Sen fick jag ju hångla också… Såg inte så många band men man åker ju inte dit för att se massa band. Tycker ju bara att det är jobbigt. Såg ju Thug Murder (galna jappebrudar som kör punk), Latin, Looptroop, Dropkick, Haunted, Tool, Nine och en bunt till så det blev ju lite mangel också i och för sig. När jag kom hem så tänkte jag ju åka ner på stan och se på lite förödelse men då hade dom ju städat upp hela stan och det var ju inte så kul.

18. Vad har du/ni för inställning och åsikter om terroristattacken mot World trade center?
Öh, är rätt splittrad faktiskt. Tycker det är jävligt synd om alla oskyldiga som råkar illa ut, vare sig det Amerikaner, Muslimer, eller Indianer. Gillar New York som stad och landet till viss del. Det är ju själva styret som är helt stenat. Det som jag tycker är mest fel är väl alla ska tycka så synd om USA. Inför global sorgedag och grejer, men inte ens tänker en tanke när oskyldiga dör i Bosnien, Rwanda eller i Mellanöstern. Att sen USA ska leka världspolis betraktas som oskyldiga hjältar är ju fucked up, för hur många land/folkslag har det inte USA våldfört sig på genom tiderna och hur många dödas inte dagligen av amerikanska vapen. Tycker att det borde finnas ett bättre sätt att komma till rätta med terroristproblemet än att bomba hela Afghanistan. Men men, jävligt tragiskt är det att det skall behöva hända. Religion är grunden för all ondska och alla problem. Så är det bara.

19. Vad tycker du om “punkscenen” i Sverige i dagsläget?
Den är på uppgång tycker jag. Efter den stora vågen 93-97 eller när det nu var, blev det ganska tyst och ointressant, men nu börjar det hända lite saker igen. Det som är sämst är väl att det inte kommer så många nya bra zine (väntar med spänning på den här skiten), för band är det ju ingen större brist på. Å andra sidan är det jävligt trist med en massa fjärde generationens punkrockband som försöker låta som Peepshow’s, Hives eller nåt. Stor respekt ska de ha, som varit med hela tiden och aldrig gett upp. Några av de bästa banden i Sverige i dag är ju exempelvis: Intensity, Sayyadina, ETA, Acursed och Nasum. Dom som jag mest är väl Svart Snö och Forced Into. Den största förändringen är väl att alla som tidigare var hardcore, nu börjat lyssna på crust/grind och sånt. Tyckte det var lite störande i början (kunde ni inte kommit på det tidigare liksom), fast det är väl det som bidragit ganska mycket att scen har utvecklas till vad den är idag.

20. Vem är egentligen snyggast på Doomsday mag-redaktionen?
Det är ju helt klart jag, men Per har någon underlig dragningskraft tror jag. Varje gång vi är i Kristinehamn på ett ställe som heter Biljarden (inget inträde och billig öl), så går han därifrån med en brud. Hur han bär sig åt vet jag inte. Han ser väl så tragisk ut så att flickorna vill ta hand om honom. I och med att jag har grova likheter med Luke Perry, så vinner jag lätt mot Mikael Douglas-Per (vet inte hur han stavar).

21. Jaha, det börjar dra sig mot slutet. Har du/ni något att tillägga?
Tack Jocke för the intervju. Det är kul som fan att någon uppmärksammar det man håller på med. Sen så måste jag säga att jag ska börja recensera plattor på nån ny webbsida (typ dagenskiva) som heter tjuvlyssna.com, och det tycker jag skall bli alldeles ypperligt roligt. Om det är någon som bryr sig finns det en Doomsday-sida också, come.to/doomsdaymag, där det finns ganska många gamla intervjuer från dom gamla numren. Annars så har jag ju inte så mycket mer att säga än att ni ska hålla utkik efter #5 som bör komma någon gång under nästa år. Om allt gå som det ska och inte Per ramlar ner i omotivationens träsk igen d.v.s. Tack så mycket… tack!

Kontakt:
Andreas Hedberg
Allhelgonagatan 4 8 tr
415 13 Göteborg