Det sura regnet väter min mörkblåa ytterrock, då jag med raska steg går genom de smutsiga gränderna, letande efter föreningen “Svavels” huvudsäte i Jönköping. Nej, så dramatiskt är det inte. Jag sitter snarare med handen på telefonen i mitt hem utanför hålan Eggby, belägen några kilometar utanför hålan Axvall. Anledningen till detta är den stundande pratstunden med det mångsysslande Jönköpingsbandet Sanctum vilka man hört av lite här och där under det gångna året. Hultsfred, P3Live och Rocky Horror Show. Det är minst sagt på tiden att ta en närmare titt på bandet som består av Jan Carleklev, Håkan Paulsson, Lena Robert och Marika Ljungberg. Jag ringer upp Håkan för en intervju.

En kort introduktion.
Vi har gatt under namnet Sanctum i två och ett halvt år nu. Innan dess sysslade jag och Janne med diverse multiprojekt. Instrumentalmusik till bildspel och video och det var några av dessa kompositioner som utgjorde grunden för de första Sanctumlåtarna. I början var det bara jag och Janne, så vi tog kontakt med Lena, som då jobbade på “Kulturbruket” här i Jönköping, vilket var ett av de ställen där vi spelat upp våra verk. Vi hade hört henne sjunga i ett antal coverband och visste att hennes stämma skulle passa bra in i den stämning vi ville skapa med Sanctum. Vi frågade henne och hon accepterade. Vi kände att cello skulle ge en extra kick till musiken, speciellt live och då jag kände Marika sedan länge var det naturligt att vi frågade just henne.

Namnet då? Varför valde ni just Sanctum.
Ett krav vi hade på namnet var att det skulle passa bra till stämningen i musiken. Sanctum låter ju ganska sakralt så namnet kändes helt enkelt rätt. Ingen politik eller religion med andra ord.

Lupus in Fabula…
Lupus in Fabula är latinska för “Vargen i Sagan” med innebörden “när man talar om trollen”. Det skall spegla den mystiska sagostämning vi försöker integrera i musiken.

Er musik är ju, som redan nämnts, ganska egen. Inga speciella influenser från andra band?
Nej, inte musikgrupper på det viset. Vi försöker skapa något eget, men det är klart att man påverkas av annan musik precis som av allt annat som pågår runtomkring en. Alla i gruppen lyssnar på ganska olika typer av musik. Janne lyssnar mycket på klassisk musik, jag lyssnar mycket på Young Gods, Scorn, Diamanda Gallas och Neubauten, men även en hel del annat. Både Marika och Lena lyssnar på allt möjligt. När vi komponerade “Lupus in Fabula” jobbade vi mycket med kontraster för att försöka skapa en blandning av det stämningsfulla och vackra samt det råa och brutala.

Det låter som om inte CMI lägger sig i allt för mycket…
Nej, inte alls. Vi har fria händer. Nya plattan kommer dock bli mer enhetlig än den förra. Inte riktigt lika stora variationer från låt till låt. Dessutom kommer vi att utnyttja Marika och Lena betydligt mer än tidigare.

Hur kom det sig att ni hamnade just på CMI?
Det var under vår första spelning vi kom i kontakt med Roger Karmanik på skivbolaget. Han var där med sitt band Brighter Death Now och efter han hört oss spela kom han fram och sade att “nu är det bara att köra”. Det utmynnade så småningom i ett kontrakt och på den vägen är det. Allt har fungerat bra hittills.

Ni har idag gjort en hel del spelningar. Hur är det med publikresponsen?
Vi är ju ännu ett relativt nytt och okänt band vilket gör att folk som inte hört oss kan bli litet misstänksamma. Vi har dock fatt genomgående mycket bra respons. Det är dessutom kul att vi har en bred publik. Under våra spelningar syns fans av metal och hardcore lika väl som synth och goth. Allt möjligt folk med andra ord.

Kan du delge oss några speciellt roliga konsertminnen och berätta lite om Tartan -95 och P3 Live-inspelningen?
Ja, Tartan och P3 Live var kul. Vi visste att de skulle spela in D.A.F och när vi soundcheckade tyckte de att vi lät intressant och bestämde sig för att göra en inspelning. Det hela var mycket intressant, men en smula nervöst. Allt gick dock bra och det hela sändes, hmm… för ett bra tag sedan. Några konsertminnen… ja, vi gjorde ju bland annat en Tysklandsturné i somras. Det var vi och nio andra CMI-band. Den tog sin början i Erlangen utanför Nürnburg. Alla banden, inklusive oss, fick bra respons. Sedan fortsatte vi till Wien och Prag. Prag var speciellt kul. Lokalen och publiken skilde sig mycket från vad vi sett tidigare. Det enda ljuskällor som lyste upp lokalen var stearinljus. Lokalen var dessutom rikligt utsmyckad och senare fylldes den även med soft rök. Alla dessa faktorer bidrog till en otroligt skön stämning. Sedan har vi gjort ett flertal spelningar på olika orter i Sverige. Hultsfred var kul, men det kunde varit mer folk. Vi spelade samtidigt som Björk så det finns ju en naturlig förklaring.

Några framtida spelningar?
Ja, men jag kan inte ge dig några datum med 100%-ig säkerhet. Stockholm är planerat, datumet är dock inte riktigt säkert än, men preliminärt är det satt till den 22:a Mars. Sedan snackas det om Lund och Skara, men inget är helt klart än. Vi hoppas kunna göra en ny Tysklandsturné i sommar. Vi står öppna för erbjudanden.

Ni sysslar även med andra typer av konst…
Lena jobbar mycket med teater och Janne målar mycket. Själv jobbar jag med grafisk design och bildbearbetning i en ateljé.

Rocky Horror Show…
Ja, Janne var aktör och dessutom gjorde vi musiken till uppsättningen. “Nightmare” och “Door” är musik ur RHS som mynnade ut i Sanctumlåtar. Vi har också gjort musiken till “Nyrevyn”. En revy som parodierar andra revyer. Det var till denna uppsättning vi skapade “Remorse” och “Crescens”.

Har ni planer på samarbete med några andra artister?
Kanske det. Vi har för tillfället inga direkta planer på några nämnbara musiker, men vi kommer fortsätta jobba med eldslukare, dansare och videokonstnärer. Just nu häller vi på att upprätta ett samarbete med en kille som sysslar mycket med videokonst. Vad detta för med sig får framtiden utvisa.

Hur är det med sidoprojekt? Har ni några sådana?
Jag spelar i “Counterblast”. Musiken är svår att benämna, men kan närmast liknas vid gammal hardcore. Inte Refused direkt alltså. Min funktion i bandet är synthar och samplers.

Några skivsläpp med Counterblast?
Ja, en singel för c:a ett år sedan. “Remains” tror jag den hette. Nej vänta lite… jag blir litet osäker nu.
Det knackar till i telefonluren och jag hör honom stöka runt i bakgrunden. Efter några sekunder är han tillbaka.
“Prospect” var det den hette. Fullängdaren kommer att ges ut så småningom på det tyska skivbolaget “Skuld Records”. Den kommer att heta “Ballance of Pain” och släpps på både Cd, Lp, vinyl och kassett. Detta har ju dock inte så mycket med Sanctum att göra…

Hur ser framtiden för Sanctum ut? Några kommande skivsläpp?
Ja vi jobbar just nu på nytt material och skall så småningom in i studion för inspelning av en vinylsingel.

Frågorna har under intervjun sinat och det närmar sig slutet på pratstunden. Jag ber Håkan, eller Palle som han föredrar att kalla sig, avrunda intervjun med några kloka ord, men han finner inga för tillfället så jag önskar lycka till i framtiden, tackar och säger adjö.

Kontakt:
Sanctum/Jan Carleklev
Mellangatan 53b
55431 Jönköping
e-mail: jan.carleklev@mbox.swipnet.se