SKRAMLIG, USA-INSPIRERAD POWERPOP är kanske inte det vi vanligtvis förknippar med den svenska skivetiketten Soap, men Stockholms-trion Melony har kommit för att ändra på detta. Debut-EP:n “Skycracker” släpptes i slutet av förra året och nu är de återigen aktuella, med singeln “Wearing Shades On Rainy Days”.
Peter Kvint (sång, gitarr), Gunnar Norden (bas) och Måns Eriksson (trummor) är Melonys samtliga beståndsdelar. Medlemmarna har alla nått trettioårsgränsen och är rutinerade musiker sedan flera år tillbaka. Förutom en mängd mindre kända grupper har Gunnar bland annat spelat med Lars Demian, medan Måns medverkade i det numera upplösta Farbror Blå.
Peter och Gunnar producerade dessutom Pineforest Crunchs debutalbum, och ensam har Gunnar utfört samma arbete åt Lisa Ekdahl och Rikard Wolff.
Lyssnar man på “Skycracker” kommer man inte ens på tanken att det skulle vara en demo, vilket det faktiskt är. Skivbolaget tyckte om låtarna så mycket att de ville ge ut dem direkt, och eftersom ljudet var oklanderligt fanns det ingenting som hindrade dem.
— “Skycracker” var den fjärde demon i ordningen, och det som skilde den från de tidigare var att vi börjat repa, förklarar Måns.
— Tidigare gick vi bara ner i studion och spelade in lite låtar, utan några förberedelser, fortsätter Peter.
— Det första vi gjorde lät mer brittiskt. Mer “vanlig indie”. Jag föreställer mig att det vi gör nu är mer originellt och eget.
Något som ter sig mindre vanligt i det svenska popuniversumet är den musikaliska konstellation som benämns trio. Naked och Eggstone är de enda jag på rak arm kan komma på (Cinnamon diskas, eftersom de förstärks av två personer då de spelar live). Vilka fördelar, respektive nackdelar, anser Melony att trioformatet innebär?
— Det är lätt att hitta lösningar och komma överens. Spelar man i ett större band kan det bli “demokratisk kris”. Är man däremot bara tre stycken finns det nästan alltid en majoritet som man kan rätta sig efter, enligt Måns.
— Att spela live blir dock ganska krävande, tycker Peter.
— Ja ja mänsan, man måste vara i toppfysik för att lira i Melony, säger Måns. Skitsnabba låtar, mycket som händer…
Händer det något på videofronten då?
— Jo, faktiskt. Vi spelade in en video förra veckan till “Wearing Shades On Rainy Days”, berättar Gunnar.
Jaha, hur är den?
— Den stinker!
Inget vidare alltså…
— Tja, den är inspelad på en soptipp, förklarar Måns. Stanken var verkligen olidlig, den klår fan allt jag har upplevt.
— Och vi höll på från klockan sex på morgonen till halv åtta på kvällen, säger Gunnar.
— Men vi fick köra trikes! berättar Måns med ett leende och verkar inte tycka att inspelningen var en alltför ohygglig upplevelse.
Tyvärr finns det ju inte särskilt många visningsmöjligheter för en video med ett nytt svenskt band. Z-TV är nog det enda hoppet för färskingar att synas i rutan.
Detsamma gäller för radiostationerna, där det endast verkar vara P3, samt landets studentradio, som är på hugget. Reklamradion kan man lika gärna glömma…
— Jag känner en kille på NRJ och han har sagt att han aldrig skulle drömma om att spela oss, berättar Måns.
— Nästan skönt att veta att man inte platsar där i alla fall, tycker Gunnar.
Svensk pop går ju, som vi alla vet, hem utomlands nu för tiden. Även om Melony är ett relativt färskt band kan det vara intressant att höra om de haft någon framgång utanför landets gränser.
— Norge har vi haft lite häng på, faktiskt, avslöjar Måns. De har spelat oss på en mängd radiostationer och vi gjorde till och med ett gig i Oslo i vintras.
— Det var en studentradiostation som anordnade en festival, fortsätter Peter. En hel del norska indieband spelade, och vi, i egenskap av utländska storheter, headlinade evenemanget!
Fler festivaler får Melony smaka på i sommar. Förutom Hultsfred blir det bland annat besök på landets mest prisvärda dito, Trästock i Skellefteå.
Dessutom kommer Peter att medverka i Olle Ljungströms band under sommaren, så för att undvika honom måste ni nog skippa mången tillställning.