SVENSK ROCK HAR ett svar på Stig Claesson. Det är Thirteen Moons. När “Slas” summerar Sverige i korthuggna fraser och får oss alla att längta till mjölkpallen utanför byn vid sjön i skogen gör Thirteen Moons samma konst. Fast i toner. Anders Holm är den som håller i pennan. Han måste vara en av de stora musikbegåvningarna i Sverige under 80-talet. Även jämfört med “finare” genrer som jazz och folkmusik. För i hans viskande gitarr samsas en hel epok svensk ton. Från Jan Johanssons jazz i bygdedräkt till Thore Härdelins djävulska fiol. Over blues, rock, symfoni, dikt.
På första LPn Little Dreaming Boy lades insatsen. Med uppföljaren Origins inkasserar Thirteen Moons hela den musikaliska potten. Finns det en LP som statens exportråd borde sälja som “Svensk musik” är det “Origins“!
Just nu är gruppens skepnad lite oklar. Sångaren Göran Klintberg har lämnat gruppen och i skrivande ögonblick finns det flera namn som tänkbara ersättare. Men kvar är saxofonisten Mats Gunnarsson.
Ännu större blir underverket när man informeras om att den här ursvenska musiken är den som väcker mest uppmärksamhet utomlands av allt i Wire Records katalog. Det kanske är som bossen Kviman säger: “Eftersom alla säger att dom gillar Thirteen Moons utan att tro på någon kommersiell framtid för dom, måste det finnas en sådan!”
Mer om Thirteen Moons i nästa nummer.