Demokassetter, hemkörda singlar, fanzines, allt från rockens underjord längtar till “Scratch”. Den här gången har Per Wirtén hittat ett fynd i – rätt gissat – Göteborg.

STEFAN FALK

Just nu funderar Stefan Falk, 22 år, på om han ska fullfölja sin journalistutbildning eller skriva sin C-uppsats i ämnet vetenskapsteori vid universitetet i Göteborg.
När han inte funderar så spelar han.
— Då vill jag bara att det ska tjuta och riva.
Stefan är multi-instrumentalist. Han har gjort en demo under namnet “A Mankind Declaration” där han spelar alla instrument och sjunger. Det är utan jämförelse den bästa demo Scratch fått under sin snart ett-åriga historia.
— Du tycker att jag sjunger som David Byrne? Jo, det är ju en musiker som jag verkligen beundrar.
Tänk er att David Byrne, David Bowie och Foetus skulle hamna i samma studio av rent misstag och börja göra låtar tillsammans. Ungefär så låter Stefan Falks musik. Stort, melodiöst, rytmiskt, modernt och rått.
— Rytmiskt och rått är viktigt. Det måste vara lite näven i luften om du förstår. Samtidigt vill jag undvika de här upprors-Imperiet-rock-klichéerna.
Det starka med hans musik är att den verkligen har melodier, det är inget såsande utan pang på med trummaskiner, gitarrer och syntar.
Stefan Falk har spelat i Reptile Manwalk och är nu med i en ny grupp med Peter Bryx och Tapio Remes kallad The Idiot. Men går man längre tillbaks hittar man (naturligtvis) Örebro och gruppen Sway där Stefan, liksom Athletic Arabs, har sina rötter.

SINGLAR

Tredje Könet: EP (Rosa Honung)
Tro det eller ej, men Tredje Könet har gjort en EP med fyra utmärkta snabba poplåtar. Refrängerna hakar fast med körer och allt i popmelodier av traditionellt snitt. Varför spelas inte skivan i Sveriges Radio? Är det för att Che Guevara är på omslaget?

Påskharen: Jorden, människorna och djuren.
Påskharen låter som en korsning emellan TT-Reuter och Blago Bung. Det är alltså avigt, mystiskt, allvarligt och vackert. Jag har svårt att värja mig för sådana här Lund-grupper, de låter inte som allt annat och har en allvarlig charm. Nås på tel 046/142948.

Savage Holiday: Cruel Manifesto (Ambush/Sam)
Låt Sisters Of Mercy och Sator Codex vara referenspunkter till den här svartklädda gruppen. En hygglig melodi men på gränsen till det manerade.

Suggession: Tjernobyl (KAP, Myhrman, Odins v 4, 641 37 Katrineholm)
Mäktiga, allvarliga och tunga katrineholmsgruppen Suggession är att döma av tidigare demotejper kapabla till mycket. Därför är debutsingeln en överraskande seg låt som saknar både kraft och ett tillräckligt starkt uttryck. Baksi-dan är bättre men också den väldigt återhållen. Kom igen. Mera nerv.

DEMO

Turister. Låt oss säga att det här påminner om Ratata. Men samtidigt är det hetare och klurigare. I en låt närmar sig t ex deras rytmer Talking Heads. En grupp som letar efter åttiotalets schlager och har rätt karta, men fortfarande inte hittat rätt väg. Ola nås på telefon 08/43 87 93.

Stalingrad. Ännu ett band som går i Brända Barns fotspår. Tung, stolt och nervig musik som ändå värnar om melodierna. För Stalingrad handlar det nog fortfarande trots all musikalitet att hitta sig själva i detta. P Matthiesen, Gedeåv 1A, 871 00 Härnösand.

Apopocalyps spelar som namnet avslöjar calypso och är inte mindre än tolv man. De berättar också att de brukar spela på bl a fotbolls-matcher. Men hur Brage kan ge upphov till så här heta rytmer är för mig en olöst gåta. B Astor, Box 866, 781 28 Borlänge.

Korova Milkbar är ett råtungt Stockholms-band som tidigare fått beröm av Scratch. Men att döma av nya demon har de problem att få fram låtar som håller. c/o Lilja, St Göransgatan 153, 112 51 Stockholm.

Ein är en duo från Göteborg med två intressanta musiker och en god idé “att locka fram spännande stämningar genom att låta det akustiska möta elektroniken”. Men än saknar de bra låtar vilket förvandlar spännande till tämligen segt. Ska bli bättre. c/o Davido, Stenklevsg 1 B, 414 65 Göteborg.

Blue Crow Men gör bl a en låt av Alan Vega och Martin Rev som också positionsbestämmer deras musik. Monoton, hård och slummig elektronrock behöver Sverige mer av. Jag hör gärna mer från Blue Crow Men när de tagit ytterligare några steg framåt. Madsen, Bondeg 5B, 781 50 Borlänge.