Föreningen “Radium 226,05” i Göteborg med nära anknytning till spelstället Ny Scen har nyligen givit ut en samlingsplatta med experimentmusik av åtta göteborgsmusiker. Bland de deltagande märks bl.a. Freddie Wadling, mannen bakom Cortex. Musiken på skivan “Gothenburg 84” går från rena ljudkompositioner till mer “vanlig rock”.
En av de medverkande heter Micke Hausswolff, han har bidragit med stycket The will of Tupi-Tupi the rooster and G.K. the dove. Det består av en tupp som gal, men ljudet är behandlat och utdraget till ett sju minuter långt fladdrande. Stycket härrör från en utställning som Micke hade i Västtyskland fem minuter per dag, där han sköt med luftgevär mot en tupp i en bur. Tuppen klarade sig och Micke blev så fäst vid den att han tog med sig den till Sverige. Den blev dock stoppad i tullen.
— Tuppen är död, berättar Micke, den avlivades i tullen. På tisdag ska jag stå inför rätta för varusmuggling, men jag hävdar att tuppen var konst!
I Stockholm genomfördes samma utställning, men då med en duva istället i buren. Den klarade sig också, tills den dagen den blev utsläppt i det fria, då den blev mördad av en uggla. Ljudet av duvan gestaltas på skivan av Anna-Lena Karlsson. För att få “rätt” stämning vid inspelningsögonblicket lät Micke henne ha gosskören Wiener Sängerknaben i lurarna, sjungandes Uti vår hage, baklänges! Under kompositionen hinner Micke dessutom smälla av 14 skott med ett luftgevär mot en måltavla.
— Jag hade kontaktmikrofoner vid både geväret och måltavlan och ljudet ligger i olika högtalare. Om man har hörlurar på sig, låter det som om skottet går genom huvudet, berättar Micke.
Tänk vad man kan hitta på, va.