Vem har hört talas om Tribute? Antagligen ingen här i Sverige. Men i Tyskland vet flera tusen människor vilka “Tribute aus Schweden” är. Från juni till november har nämligen tolv ungdomar från Norrköping turnerat runt i Europa och spelat sin musik.
Före turnén ligger flera månader av planering och förberedelser. Alla konserter har bandet bokat själva, bussarna är egenhändigt inredda och målade, sladdarna har man lött själv — ja, till och med alla flightcases är hembyggda.
När gruppen gav sig iväg hade de 36 konserter bokade, men när de kom hem var det totala resultatet 53 konserter för sammanlagt 50 000 personer, 2 000 sålda kasettband och direktsändningar i både tysk och schweizisk radio.
— I Schweiz var vi med och skrev radiohistoria, berättar Nina som sjunger och spelar vibrafon i bandet. Vi skulle ha spelat i en och en halv timme med fem minuters avbrott för nyheter. Men chefen för nyhetsavdelningen ringde och beordrade att nyheterna skulle slopas för att vi skulle få fortsätta. Något sådant lär aldrig ha hänt tidigare.
Nästa tysklandsturné är till stora delar redan inbokad och klar, och sedan står England och Italien på tur. Men till nästa turné vill Tribute ha en skiva klar.
— Antagligen kommer vi att göra den själva, säger Christer som spelar keyboard. Visserligen hörde flera skivbolag av sig i somras, men vi vill inte göra någon skiva på så dåliga villkor som nya grupper oftast får. Ska det bli en bra skiva så behöver man t ex lång tid i studion, och det kostar mycket pengar. Vi är själva beredda att satsa jättemycket.
Innan Tribute ger sig av igen för skivinspelning och turnéer vill de bjuda också den svenska publiken på sin musik. Man har spelat förut i hemtrakterna Norrköping och Linköping och kanske blir det en stor konsert i isstadion i Norrköping i vår. Det finns också planer på en stockholmskonsert.
— Vi hoppas då att kunna ge musiken mera form av en helhetsupplevelse än det har varit i somras. Kanske smycka ut den med bilder, rök och ljusspel för att göra den mer kraftfull.
Riktigt bra musik ska kunna lyfta en hel publik upp ur stolarna så att de svävar i luften ett tag, och den ska också leta sig in i människans hjärta och stanna kvar där också efter konserten…