Till förra numret av Serenity emottog jag ett gäng demos. Få fångade mitt intresse på samma sätt som NECROCIDE lyckades göra. De spelar amerikadöds på ett ganska okomplicerat men rått sätt som inte mött sitt like sedan CREMATORY (RIP) släppte sin första och sista MCD.

Avståndet oss emellan, NECROCIDE bor långt upp i geografin närmare bestämt i Hudiksvall, gör att en rendez-vous gör sig bäst på nätet, så varför inte utnyttja den uppfinning vi alla känner som ICQ. Med mig på chatten har jag Robban, gitarrist, i ena hörnan, samt trummisen Tommy, gitarrist Sving och sångare Victor, som egentligen är en hejare på gitarr och bas samt har rundandning och digeridoospelande på meritlistan över omöjliga saker att använda munnen till, i den andra hörnan. Den ende som inte är närvarande är Per Söderlund som har valt att stanna hemma och spela tv-spel. Jag påstår att tv-spel känns mer black metal än amerikadöds men får inte medhåll av killama
— Vafan, Trey Azaghtoth är ju tv-spelsguru, så där håller vi inte med.
Bandet hette tidigare SEPULCHRAL och tillverkade ett par demos som aldrig släppts till allmänheten vilket de fortsatte med sedan de bytte namn till NECROCIDE. Den förre sångaren som lämnade de nordligare breddgraderna för ett drägligare liv i el stockholmo är ägare till en av dessa framtida dyrgripar som bara finns i ett exemplar.
Dock återfinns två av låtarna från SEPULCHRAL-tiden på deras demo, “Maimed Bitch” och “Sepulchral” vilket skulle vara en fingervisning att bandet redan då var på väg att lämna vampyrtextträsket och ägna sig åt den hårdare formen av death. SEPULCHRAL-demon som aldrig släpptes hade enligt bandet för dåligt ljud och därför skonades massorna från den releasen. Nu anser ju vissa, MetalWire-skribent Fredriksson till exempel, att den aktuella demon inte är av någon höjdarkvalitet heller.
— Nej, vi är inte speciellt nöjda heller med ljudet. Den är inspelad i FS-studion i Söderhamn. Killen som rattar där är en av sveriges bästa steel-guitarspelare faktiskt, berättar Tommy.
— Men den är ok för att vara en första demo tycker jag, knappar Victor in med pekfingervalsen. Man ska inte ta för allvarligt på kritik från en som hyllar BUSTA RHYMES och smaksatt creme fraiche, skriver bandet unisont under på.
Responsen i övrigt har varit ok även om inget bolag nappat ännu bland de bolag som fått äran att lyssna på dem.
Personligen reflekterade jag som bekant över likheterna med Stockholms genom tiderna råaste band CREMATORY (Rip), men grabbarna är för unga för att minnas dessa storheter.
— På den tiden var det mest 80-tals hårdrock som gällde, minns de.
— Alice Cooper, knappar Robban in från sin chatbox och gör sig påmind om att han är back in business trots taskigt modem.
— Det var inte förrän 94-95 som smaken för de tyngre tongångarna gjorde sig aktuella. Främst DEICIDE, MORBID ANGEL och DISMEMBER spisades frekvent uppåt landet.
Jag höjer ett ögonbryn att DISMEMBER faktiskt gjort sig påminda eftersom de inte verkar vara några större fans av 08-soundet.
— Jodå, de är helt ok, Robban har ju till och med ett 08-dödshobbyband!
Det där med hobbyband verkar vara något lika vanligt som folköl uppåt landet. Inte bara spelar killarna i NECROCIDE; Tommy, Robban och Victor fuskar även i WARGMÅNE som är ett seriöst black metalband. Tyvärr verkar skivan som skulle släppts för ett år sedan vara försvunnen tillsammans med killen som skulle släppt den.
Omslaget till NECROCIDE-demon är en historia för sig. Vid första tanke så är det en färgglad komposition med färgkluttar täckta av tuffa ord.
— Det ska vara en kvinna som fått armar och ben avklippta och det sprutar blod lite överallt, men i slutändan blev proportionerna fel så det ser lite flummigt ut. Måste träna lite mer på Photoshop verkar det som…
Vid ett senare tillfälle berättar Sving att Tommy använde sitt eget blod i framställande-processen. Dock har reaktionerna varit frånvarande hittills, så de vässar på ett nytt, mer tydligt omslag till nästa demo.
Härnäst vässar bandet på nya låtar, två är färdiga och låter enligt egen utsago mycket bra. I vår kan vi förhoppningsvis se fram emot en ny demo från NECROCIDE, förhoppningsvis mixad så att man hör baskaggarna denna gång. Vilken studio combon ska begagna sig av är dock inte klart ännu.
Tills vi hör något från bandet igen gör ni rätt i att kolla upp vad de hittills presterat, det är inte så dumt alls!