Gamla Teatern.
Det är med den det lokala musiklivet i Östersund står och faller. Säg det lokala band som inte spelat på Gamla Teatern — det finns inte. Förresten säg en svensk artist överhuvudtaget som inte spelat på Gamla Teatern. Den finns säkert, men är i varje fall svårfunnen, det kan jag garantera.
Gamla Teatern är kort och gott Östersunds viktigaste byggnad för alla musikintresserade.
Men nu har kommunalgubbarna i Östersund kommit med ett förslag, som går ut på att man skall göra om Gamla Teatern till badhus!
Inte ens den befängda idéen att bygga ett parkeringshus som ingen ville ha överträffar detta fullständigt sanslösa förslag. Att bygga om en gammal fin kulturbyggnad som Gamla Teatern till badhus kan inte vara annat än ett brott.
Om förslaget genomförs trots alla protester skulle musiklivet i Östersund få sig en allvarlig törn, en törn som det skulle vara svårt att repa sig från.
Musikforum har under hela sin tioåriga historia hållit till i Gamla Teatern, det är där de flesta lokala band första gången bestiger en scen. Och det är på Gamla Teatern alla klassiska spelningar i Östersund har varit.
Vad Gamla Teatern skulle behöva är en rejäl renovering. Kåken är hårt nedsliten — men egentligen, vad fan gör det bara vi får ha kvar den.
Det nybyggda Folkets Hus har inte den akustik som Gamla Teatern har och framförallt är det omöjligt att få teaterns stämning i Folkets Hus. I teatern sitter rockmusiken djupt rotad i väggarna. Väggarna på teatern svettas, medan de i Folkets Hus är kala och kyliga.
På musikfronten är det ganska ljumt för tillfället. Det är ju 1983 även häri Östersund.
Antalet aktiva band har väl varit oförändrat de senaste åren, men till skillnad mot för bara några år sedan finns det praktiskt taget bara ett lokalt band som drar folk: Café Midnatt.
Café Midnatt som blev trea i finalen av Rock-SM är enligt många det bästa band som funnits i Östersund. Hur som helst är det i alla fall. det enda band som Östersund fått fram, som har chans att på allvar nå ut en bit utanför länsgränserna. Och som säkert kommer att göra det.
Dan Hylander blev så imponerad när han var här i januari, att han på stående fot erbjöd sig att producera deras kommande platta. Tidigare har Tomas Ledin antytt att även han är intresserad av det.
Bakom Café Midnatt finns ingenting sedan ingenting och sedan… Kvantitetsmässigt alltså, kvalitetsmässigt finns det åtminstone ett kanonband. Suspekt är namnet.
Suspekt har den rätta attityden till rock, och en utsökt känsla för god smak. Suspekt är till skillnad mot många andra band i stan ett genuint rockband.
Det är väl ganska typiskt att stommen i bandet kommer från Östersunds stora legender inom rocken — Shit Kids. När punken kom, kom Shit Kids, och när Shit Kids spelade kom folk. Shit Kids på scen var en upplevelse. Det var tider det.
Det intresse som fanns för lokal musik när Shit Kids härjade som värst saknas nu. Anledningen till detta kan naturligtvis diskuteras men säger man att Östersundspubliken har blivit bortskämd tar man nog inte i i överkant.
Sedan några år har utländska artister spelat här ganska regelbundet tillsammans med hela svenska eliten (dock någon annanstans än på Gamla Teatern). Då kommer folk, men när inte någon “toppartist” erbjuds uteblir ofta publiken. Tillräckligt ofta för att vissa arrangörer inte vågar ta risken att ta hit band som inte spelar i elitserien.
Det är en av anledningarna till att Musikforum är så viktigt. Dom vågar och lyckas på något märkligt sätt oftast ro arrangemangen i hamn. Och som jag skrev i inledningen håller Musikforum till i Gamla Teatern, och deras arrangemang hålls just på Gamla Teatern. Hur man än vrider och vänder på allt i Östersunds musikliv under elitserien hamnar man till slut på ett eller annat sätt i just Gamla Teatern.
Man kan bara hoppas att de som bestämmer tar sitt förnuft till fånga.