KYLANS ROCKORKESTER, J.A.L., BRÖDERNA BROTHERS
Parks frtg, Musikhuset

Banden jag såg i Ö-vik var alla typiska norrlandsband. Inga av dom hade några nya idéer om rock utan spelade antingen covers eller ganska traditionell rock i egen tappning.
J.A.L. som spelade på en skoldans med 400 ointresserade 13-15-åringar spelade i stort sett bara Who-covers som dom inte gjorde något särskilt av utan det var plankningar rakt av.
Det jag har svårt att fatta är att dom inte åtminstone gör egna texter till sina covers. Det finns trots allt en väldig massa saker att skriva texter om i landets mest utsatta del vad det gäller arbetslöshet. Men det är typiskt i övre Sverige att band spelar för att ha något att göra. Budskapet kommer många gånger i andra hand. Likadant var det med det ihopsatta förbandet till Kylans Rockorkester som i och för sej hade en viss känsla för de rhythm and blues-covers de gjorde men samtidigt hade väldigt svårt för att nå det lilla extra när plagiaten var så lika förebilderna.
Kontrasten blir så tydlig när nån öppnar dörren till cafeterian och Ebba Grön för en stund strömmar in i rummet från jukeboxen. Jag saknar helt enkelt hjärtat och ett jävlar anamma hos många av dom norrländska banden.
Kylans Rockorkester är ett av banden i Norrland som tagit steget och börjat göra egna låtar och texter. Deras musik är också ganska vanlig rock’n’roll som ligger åt Motwinds och Rekyls håll.
Deras politiska budskap och kärlekssånger känns många gånger alltför patetiska och pekpinneaktiga. Som att säga “nu ska vi spela en låt som berättar hela sanningen” eller “den här låten tillägnar vi alla undergångspoeter som framställer livet svart rakt igenom”.
Det känns så instängt. Som om dom inte vågar titta längre än deras uppfattning om saker och ting sträcker sig.
Det som imponerade var en bra gitarrist.
Samtidigt känns det svårt och lite onödigt av mej att komma från Stockholm och kritisera den norrländska rocken för det viktigaste är trots allt at man gör något.
Den friska fläkten var i alla fall Bröderna Brothers som jag tyvärr bara fick en och en halv låt av. Dom hade utspelet och ville ge publiken något extra. Ännu så länge är dom unga men dom kommer säkert att lära sej mycket tekniskt sett i framtiden.