Ostkustens Liverpool? Knappast. Smålands eget Karlshamn? Nej, inte ens det. Musiklivet i Kalmar representerar snarare den typiskt svenska småstaden.

Idag är det lokala musiklivet blygsamt. Spelställen och — framförallt — speltillfällen är få. Knappast någon vågar längre jobba med att försöka få hit några mer namnkunniga svenska eller utländska band. Bakslag och besvikelser från tidigare försök är färska i minnet.
Med en rockälskares ögon sett är det därför lätt att en utblick över musikstaden Kalmar blir nattsvart. Förmodligen vore det en smula orättvist. Trots allt finns det även här entusiaster som envetet tragglar vidare när alla andra har gett upp.
Det finns alltså ljuspunkter, men i stort är rock-Kalmar blott en skugga av sitt forna jag: 60-talet, de gyllene åren. Kinks, Hollies, Zombies och andra storheter trängdes med Hep Stars, Tages och Mascots på scenen i Folkets Park. 70-talet, den svenska musikrörelsen ruskade nytt liv i staden och grupper som Ragnarök och Kung Tung lyckades till och med att bli uppmärksammade utanför Kalmar.
Idag går musiklivet på sparlåga. Endast tack vare en handfull eldsjälar finns det fortfarande en liten strimma av hopp kvar…
De enda som idag jobbar ideellt för att fixa spelningar åt såväl lokala som mer namnkunniga svenska band återfinns i Klubb Kult.
Klubb Kult bildades i februari 1981 och har idag en rad arrangemang bakom sig. Under sommaren låg verksamheten nere, men under hösten ordnade man spelningar med Unter den Linden, Twice A Man samt en del lokala band. Kultkillarna kommer att anordna fler konserter under vintern, om inte kommunen sätter stopp för verksamheten efter ett antal s k incidenter.
Var går man då och ser på levande musik i Kalmar? I första hand till Folkets Hus och Folkets Park. I det sistnämnda finns “Magneten“, en lokal med plats för både musik och teater. Stans enda riktigt acceptabla spellokal.
En snabb överblick av vilka grupper som för tillfället är verksamma blir som följer:
Ragnarök och Bo Wilson Band. Två slitstarka band som har hängt med i olika upplagor sedan 70-talet. I september gjorde Ragnarök en turné i Västtyskland där deras senaste LP “Fata morgana” släpptes i våras. BWB spelar rock och boogie i samma skola som exempelvis Sky High.
Stjärnfångarna, The Grains, Ljudkliniken och GKSS heter andra Kalmarband som är att räkna med just nu. Stjärnfångarna debuterade med en singel förra året och hade i höstas ett engagemang på Cypern (!) och kommer inom kort att medverka på en samlings-LP.
Förutom dessa finns givetvis en rad mer eller mindre begåvade band som ännu inte vågat eller haft möjlighet att ta steget ut från harvandet i replokalen.
Glöm nu Kalmar ett tag. Istället förflyttar vi oss norrut i Kalmar län, till Hultsfred och Vimmerby cirka 12 mil nordväst om Kalmar. Det är faktiskt i dessa två mindre samhällen som det mesta händer på rockfronten i Kalmar län. Här finns två fungerande rockföreningar, i Hultsfred Rockparty och i Vimmerby Ljudwig. Speciellt Rockparty har satsat hårt i höst och haft bland andra Theatre of Hate och Zion Steppers (Giant Steppers). I dagarna spelar Diestinct och Brända Barn där.
Märkligt nog är det i de mindre orterna det verkar vara lättast att få fart på musiklivet. Hultsfred och Karlshamn kanske inte är några tillfälligheter. Även Emmaboda, ungefär halvvägs mellan Kalmar och Växjö, har ett musikliv som få orter av samma storlek i landet kan mäta sig med. Under de årliga musikdagarna i augusti bjuder föreningen Musik i Emmaboda på jazz, blues, pop, rock, reggae och folkmusik.
Vad kommer att hända i Kalmar län i framtiden? Hur kommer musiklivet i Kalmar, Emmaboda, Vimmerby, Hultsfred, Västervik och Oskarshamn att utvecklas?
I fortsättningen kommer du att hitta i alla fall en del av svaren i Schlager.