Västeråsbandet Sequential är aktuella med en CD på amerikanska bolaget Synthphony Records.

Svensk synthpop frodas. Inte bara i Sverige och övriga Europa men även i det stora landet på andra sidan vattnet. Synthphony Records är ett nystartat amerikanskt skivbolag som redan har tre svenska band under sina vingar. Ett av dessa är Sequential vars album snart dyker upp på skivdiskarna.
— “Heartbreaking melodic synthpop” kallar Johan Renbäck och Conny Käldman sina skapelser. Synthpop inspirerad av gamla klassiker som Depeche Mode, Ultravox och Vince Clarke. Texterna handlar ofta om hjärta och smärta (vilket Johan erkänner med ett lätt förläget skratt) men ämnen som religion, livet och hopplöshet dyker även de upp då och då.
— “Jag är lite allergisk mot allt för glada ämnen. Det är så lätt att det blir smörigt då. Å andra sidan kan det bli lite patetiskt om det bara är mörker och elände.” Vi ger oss på frågan hur Sequential skiljer sig från andra band inom samma genre. Conny svarar
— “Hmmm, Jag vet inte. Vi försöker att gå vår egen väg och göra musik som vi känner för utan att bry oss allt för mycket om hur traditioner säger att synth-pop skall låta”.
Vi har redan konstaterat att svensk synthpop växt sig allt starkare både i Sverige och internationellt de senaste åren. Conny svarar på frågan hur detta kan komma sig?
— “Det finns en massa bra svenska synthband som håller hög klass internationellt, helt enkelt”. Synth är en stark och unik subkultur med många eldsjälar som driver klubbar, släpper samlingsskivor och tidningar. Sequential är ett av tre band som signats på amerikanska bolaget Synthphony Records (Novelty och Another Mission är de två andra. Reds. anm.)
Hur kom det sig att man hamnade där?
— “En kille vid namn Sean kontaktade oss via email efter att ha lyssnat på vårt bidrag på Interko (samling släppt av Delta Records, reds anm.). Sean startade Strangers Thoughts Records och ville signa oss”. Strangers Thoughts slog ihop sina påsar med ytterligare ett amerikanskt bolag för att bli mer konkurrenskraftiga och Synthphony Records föddes.
Sequential är lite bortskämda. Conny jobbar i en studio som gruppen har fri tillgång till.
— “Jag tror att det har hjälpt oss otroligt mycket” svarar Johan på min fråga om hur detta påverkat deras möjligheter att utvecklas.
— “Man kan koncentrera sig på själva skapande-processen, på att utveckla idéer”. Visst är pojkarna bortskämda i jämförelse med många andra svenska band som verkligen får kämpa ihop sina sista slantar för att stressa igenom en inspelning till någon samling.

Varför skapar man då musik överhuvudtaget?
— “Om man skall bli riktigt djup så tror jag att alla har ett behov av att ge utlopp för sin kreativitet. Själv så mår jag bara dåligt om jag inte får sitta vid syntharna och pyssla lite då och då”. Alla har vi behov av att få uttrycka oss. Det är valet av medel som skiljer oss åt. Conny får avsluta intervjun.
— “Att göra musik är en central del av vår personlighet. Vi skulle nog inte kunna låta bli. Lika lite som att sluta äta eller sova, om du förstår vad jag menar”.