Hon är flickan som fick skivkontrakt utan att bossen hört henne sjunga. Hon är flickan som efter bara tre singlar var superstjärna i Sverige. Titiyo — en sångerska vars framgångar började nästan innan hon började sjunga.
— Jag har hela tiden tagit det lugnt, annars vet man inte hur det kunde slutat.

En del artister skulle ha brutit ihop efter de enorma förväntningar som till exempel Titiyo varit utsatt för. Allt hon gjorde var guld, allt hon sade citerades. Titiyo blev helt enkelt stjärna i förtid. Men faktiskt så har hennes stjärnstatus hängt med. Hon klarade alla förväntningar som ställdes på henne.
— Vi sa faktiskt nej till ganska många intervjuer. Det finns en risk med att bli överexploaterad i pressen, säger 22-åriga Titiyo. Vi, det är hon och producenten/pojkvännen Magnus Frykberg. För även om det är Titiyo vi hör & ser överallt så är det Magnus som är den starke mannen bakom henne. Det är han som skriver låtarna, texterna och producerar.
— Ser man rösten som ett instrument då är jag ju en musiker, men jag kan varken spela eller skriva texter så jag vet inte vad som hänt om jag inte hade haft Magnus.
Det tog ganska lång tid för paret att spela in debut-LP:n och det hade inte så mycket med dem själva att göra. Det stora utländska skivbolaget Arista har paret i sitt stall så en stor del av sin tid har de ägnat åt promotionresor hit och dit. Någonting som Titiyo inte är odelat förtjust i.
— Ett tag hann jag aldrig packa upp resväskan, jag hann aldrig se min mor eller mina vänner. Man ska tillfredsställa alla på alla platser. Man ska göra dittan och dattan och uppträda här och där. Samtidigt skulle vi göra klart plattan, göra video, fota och göra press här och där. Och jag hade ju inte bett om att få jobba stenhårt och resa runt och göra reklam, en del anser att man måste göra det men jag tycker att det borde vara upp till en själv.
Men trots dessa stjärnlivets baksidor har Titiyo inga planer på att lägga ner musikerkarriären.
— Nej, jag kan inte tänka mig att göra någonting annat. Det kan inte vara kul hela tiden. Men så är det det här med att jag och Magnus var ganska ovana med att jobba på det här sättet. Man vänjer väl sig förmodligen.
Allting började med att Titiyos pappa, den afrikanske musikern Ahmadu Jarr (som också är Neneh Cherrys pappa) påpekade att Titiyo hade bra sångröst. Det tog lång tid innan hon blev övertygad. Kanske hjälpte det att halvsyster Neneh sade till henne att hon hade en röst som hon borde använda. Till slut gjorde hon det. Den som har sett Hildebrandfilmen “Stockholmsnatt” har också sett Titiyo sjunga kör i slutscenen.
— Jag blev lovad att få sjunga titellåten, men Staffan lovade alla saker till höger och vänster. Men i och med det fick jag kontakt med ett funkband som hette 2 4 Funk.
I början gick det trögt. I replokalen funkade allt som det skulle, men när bandet skulle spela live låste sig rösten för henne.
Som alla vet gick den låsningen över. Titiyo fick jobb som Orups körtjej under “Rock Runt Riket”-turnén 1987. Det var då hon blev kär i Magnus Frykberg som var Orups trummis.
— Men han nonchalerade mig totalt då, suckar Tityo. Men även om han inte besvarade Titiyos heta känslor just då var det ändå han som insåg att hon var något mer än en vanlig körtjej. Han övertalade skivbolagsdirektören Klas Lunding att ge Titiyo kontrakt “innan någon annan snor henne”, och då hade Klas inte ens hört henne sjunga!
Men naturligtvis ångrar han sig inte idag. Titiyo är på väg att bli en av Sveriges största artister. Men när hon vill ha lugn och ro åker hon hem till pappas hemland Sierra Leone i Västafrika.
— Jag älskar att komma dit, trots att det första gången var en nästan chockartad kulturkrock. Allting är så primitivt, elektricitet finns bara ibland. Deras musikbransch består i att man spelar ABBA eller Europe på radion ibland, fnissar hon.
Titiyo satte sig riktigt i klistret när hon berättade för sina släktingar där att hon hade fått en miljon i förskott till produktionen av sin LP.
— Det var en ofattbar summa för dem förstås, de trodde helt felaktigt att jag var miljonär och att jag skulle kunna köpa hus åt dem. Det tog lång tid innan jag lyckades förklara hur det fungerar.
— Men jag drömmer om att någon gång bli så rik att jag kan bekosta mina kusiners utbildning. Sedan skulle jag vilja bjuda mamma på en riktigt fin semesterresa någonstans…
Om framgångarna fortsätter i den här takten lär väl den semesterresan vara ganska nära förestående…