“Kenneth & The Knutters för norrlänningar” skrev Expressen en gång och gav Traste Lindéns Kvintetts spelning ynkliga två getingar i betyg. TVÅ getingar? Hur fel kan det bli? Traste Lindéns Kvintett, världens tätaste popband, i jämförelse med några imagefjantar från Örebro?

“Ge folk vad de tål” var rubriken på pressreleasen till Kvintettens andra LP “Bybor” 1989 och det är det som dessa rejäla hälsingar sysslar med. Vispop, Kletzmerpunk, deathvals, halvakustisk folkmusikrock med punkglöd… ja, Kvintettens musik har genom åren fått många namn, men “Kenneth & The Knutters för norrlänningar”??? Det är ju så att man kan gråta. Att en av landets främsta musikkritiker (som vi ska vara barmhärtiga nog att inte nämna vid namn) skriver något sådant är helt otroligt. Och Nöjesguidens sågning av “Gud hjälpe…” i våras är ju ett skämt.
VEM TROR DU ATT DU ÄR, MARIA FRANCKE?

Traste och hans kvintett har efter fjolårets succé med spelningar på Stockholm Water Festival och Hultsfredsfestivalen, Grammisnominering som “Årets Artist”, TV-framträdanden och en enorm skivförsäljning nu släppt ett nytt mästerverk, “Gud hjälpe…”. Skivan har fått enormt bra kritik, med några få undantag (Hej, Maria Francke!). Nu i sommar spelar Kvintetten på en massa festivaler (Roskilde, Bolle, Dalarocken, Visfestivalen…) och till hösten fortsätter de med en omfattande Sverige-turné. Precis som under fjolårets turné så tar Kvintettens musikaliske motor Mikloz Fläckman pappaledigt och han ersätts nu av gitarristen Geir Sundstøl (som spelat med Jerry Lee Lewis lillasyrra!) och dragspelerskan Ebba Forsberg (som spelat med Eldkvarn). På den pågående turnén bjuder de på en blandning av gamla godingar (när får vi höra “Ett färgfotografi” igen, Traste?) och en hel del från nya plattan. “Lycklig man” och “Tåget går” har redan blivit nya livefavoriter som kommer att finnas kvar på Kvintettens repertoar länge ännu. Även om gruppen har mycket eget material så smyger en och annan cover in i repertoaren. Allan Edwalls “Förhoppning” och klassikern “I fought the law” till exempel. I tredje extranumret kör Kvintetten sin alldeles egna, försvenskade version av Motörheads “Ace of spades”, kallad “Spader ess”. Rejält! Men om Kvintetten är mycket bra på platta, ännu bättre live, så är det på hemmaplan i Hälsingland som de är allra bäst. På anrika Järnvägs i Ljusdal, på legendariska Trash Club i Bollnäs eller på ett lastbilsflak i ett regnigt Hudiksvall… Traste Lindéns Kvintett, världens tätaste popband. Inget snack om den saken!