Singlar är rockmusikens ryggrad. Singlar är det som gör musiklivet roligt, spontant och levande. Dessutom är en singel ärligare än de flesta album (man vet vad man vill ha och man får det). Men paradoxalt nog är det ytterst svårt att vara ett nytt band och få se sin efterlängtade debutsingel landa någonstans på listorna. Oftast försvinner de på vägen mellan skivbolagen och de tänkta köparna. Tyvärr, för i de flesta fall är det här som nya band har sina mest guldkantade ögonblick. Det låter futtigt, men att kunna sälja 1000 ex är en bedrift i dessa dagar. Speciellt om man spelar “vanlig” rock & roll.
Som t ex Criss 99 från Stockholm. Deras debutsingel “Running” är en driven, stötig rocker med rötter i U2, The Alarm, The Clash och lite glam. Den har fått bra kritik, spelats på de rätta ställena, men ändå inte nått mer än “bara” drygt 1000 köpare.
— För att vara en debut tycker jag att den har sålt bra, säger Löken Wizen, basist i Criss 99.
Och för att vara en låt som inte är, vad ska man säga, melodiradioinriktad, har Criss 99 fått en bra början med “Running”. Samtidigt som Sonet släppte deras singel, passade bandet på att göra en video till låten — en enkel, rakt-på-scen-variant, som känns extra befriande efter alla dessa storslagna miniepos.
Bandet bildades för 18 månader sedan och förutom Wizen ingår Gunnar Lindström (trummor), Per Adebratt (keyboards, akustisk gitarr, sång) och Richard Evenlind (gitarr, sång). I februari förra året gick de in i studion för att göra en demotejp.

— Vi tog kontakt med Ola Håkansson på Sonet som tände direkt. Och eftersom vi hade lagt ned så mycket arbete på inspelningarna blev ljudet så pass bra att vi inte brydde oss om att göra om det.
Criss 99 släpper sin andra singel nästa månad och med all sannolikhet blir det “New Commanders” — de har mycket eget material att välja mellan. Det är också meningen att de ska få fart på turnerandet och med EMA-Telstar som bokare finns det stor chans för dem att komma ut ordentligt. Och med låtar som “Running” borde det finnas en plats för Criss 99.